Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови проблеми с тока в Русия: Взрив в електроцентрала, спрян блок на АЕЦ (ВИДЕО)

16 юли 2024, 17:35 часа • 1895 прочитания

Два от трите енергоблока на Гусиноозерската електроцентрала в Бурятия са били изключени и причината не е ясна. Но местни жители твърдят, че преди прекъсването е имало взрив в електроцентралата, предаде руският опозиционен телеграм канал ASTRA: Токът спря за стотици хиляди в Южна Русия

Случилото се обаче не е единственият инцидент с подаване на ток в Русия. В Ростовската атомна електроцентрала автоматичната система за защита е изключила един от енергоблоковете. Официалната причина е проблем с турбогенератор. Радиационният фон остава в норма, съобщиха от Росатом. Заради повредата в Южна Русия мощност от 1,5 гигавата за производство и доставка на ток е неизползваема, което значи, че над 115 000 души са без ток - изключени са 100 ел. подстанции в Краснодарски край. Тази нощ в Ростовска област бяха свалени 9 дрона - това обяви руското военно министерство:

Колко точно горещо е в Краснодарски край - пореден огромен пожар там, на площ от 1000 кв. метра в склад за строителни материали:

В Севастопол, Крим, светофарите изключиха заради претоварване на електропреносната мрежа. Причината вероятно е повишеното потребление заради големите жеги. А липсата на ток в Краснодарски край спря 150 светофара.

Още: 20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес