Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марк Рюте вече е ръководител на НАТО, Кремъл с първи коментар (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 12:50 часа • 1008 прочитания

"НАТО, под ръководството на Марк Рюте, ще продължи да работи в същата посока, в която работи досега". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 1 октомври - деня, в който бившият нидерландски премиер пое поста от Йенс Столтенберг.

"Затова не смятаме, че ще има значителни промени в политиката на НАТО", добави още говорителят на издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин.

"Рюте е добре познат на Москва - някога имаше надежди за добри отношения, но Нидерландия, водена от него, зае безкомпромисна позиция спрямо Русия", добави още Песков, цитиран от "РИА Новости".

Снимка: president.gov.ua

Още: "Руските ядрени заплахи не трябва да ни спират": Столтенберг със заключителна реч преди да се оттегли от НАТО

Рюте с първи думи като генерален секретар на НАТО

"За мен е голяма чест да наследя Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО - най-успешният военнополитически съюз в историята. Благодаря на 32-те държави съюзници за доверието и съм развълнуван да започна работа", написа Рюте в публикация в социалната мрежа X.

А вчера Столтенберг направи последната си реч на поста - припомнете си: Марк Рюте поема НАТО от утре: Как критикът на България ще сплоти Алианса?

Рюте обеща помощ за Украйна

Под ръководството на Рюте като премиер Нидерландия предостави широка подкрепа на Украйна, включително пускови установки и радари Patriot, гаубици PzH2000, изтребители F-16, танкове Leopard 1/2, танкове Т-72, бронирани верижни машини YPR и много други.

„Украйна е на първо място в списъка, но ние трябва да направим повече и по отношение на колективната отбрана и възпирането. Да инвестираме повече и да отстраним пропуските в способностите", заяви новият генерален секретар на Алианса. "Също така трябва да надграждаме партньорствата на НАТО, които са установени през годините, включително в Далечния изток. Всички тези неща са много важни, но Украйна е в мислите ни".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес