Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон призова да се спрат доставките на оръжие за Израел. Нетянаху: Какъв позор! (ВИДЕО)

06 октомври 2024, 09:46 часа • 3349 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците да не доставят оръжие на Израел, което ЦАХАЛ (израелската армия) може да използва в Ивицата Газа. 

Приоритет

"Смятам, че днешният приоритет е връщането към политически решения, спиране на доставките на оръжие за бойните действия в сектора Газа", каза френският президент в интервю за France Inter.

Още: Израел с удари по южните предградия на Бейрут (ВИДЕО)

Макрон напомни, че Франция не доставя никакво оръжие на Израел

Ситуацията в Ливан

По думите на Макрон сега главната задача е да се избегне ескалация. "Ливанският народ не трябва да бъде принесен в жертва, Ливан не може да стане още една Газа", каза той. 

Думите на Макрон дойдоха на фона на поредна израелска бомбардировка на южните части на Бейрут. Вече има данни за израелски удари и по втория най-голям ливански град - Триполи (да не се бърка със столицата на Либия).

Още: Остана само един лидер на "Хизбула", САЩ предлагат 7 млн. долара награда за главата му

Отговорът на Нетаняху

„Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да застанат твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Срам за тях“, отговори Нетаняху в изявление, публикувано от неговата канцелария.

Той допълни, че Израел води война на няколко фронта срещу групировки, подкрепяни от заклетия враг на Запада Иран.

Ос на съпротива

"Налага ли Иран оръжейно ембарго на Хизбула, на хусите, на Хамас и на други свои пълномощници? Разбира се, че не", каза той. И трите групировки са подкрепяни от Техеран и са част от неговата „ос на съпротива“ срещу Израел.

Още: Израел уби и наследника на Насрала само 8 дни след като той пое поста му (СНИМКИ, ВИДЕА)

"Тази ос на терора стои обединена. Но страните, които уж се противопоставят на тази ос на терора, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв позор!", каза още Нетаняху. 

Нетаняху заяви, че Израел ще победи дори и без тяхната подкрепа.

„Но техният срам ще продължи дълго след като войната бъде спечелена. Бъдете сигурни, че Израел ще се бори, докато битката не бъде спечелена - заради нас и заради мира и сигурността в света", каза той.

"Искаме прекратяване на огъня": След Ливан иранският външен министър посети и Сирия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес