Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Френски военни няма да ходят в Украйна "в обозримо бъдеще"

25 юни 2024, 13:15 часа

Френски войници няма да бъдат изпращани да се бият в Украйна в обозримо бъдеще. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, който в началото на годината не изключи насочване на западни сухопътни войски в нападнатата от Владимир Путин страна.

Реклама

"Не мисля, че войната ще дойде на наша територия, искам да ви уверя. Уверявам ви, че няма още утре да участваме във военни действия на територията на Украйна", каза той в подкаста "Generation - DIY".

Френският президент заяви, че разбира притесненията на онези, които се опасяват, че конфликтът може да се разпространи във Франция, предаде AFP.

Снимка: Getty Images

Макрон и темата за западните войски в Украйна

След конференцията за Украйна в Париж на 26 февруари Макрон заяви, че участниците от западните държави са обмисляли изпращането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще. Тогава не беше постигнат консенсус, но той остави отворена вратата за подобен сценарий в бъдеще: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции".

По-късно Макрон повтори, че въпросът за изпращане на войски в Украйна може да бъде повдигнат отново, ако Киев поиска това и в случай че "руските сили пробият фронтовата линия".

Le Monde по-късно съобщи, че Еманюел Макрон се опитва да сформира коалиция на ЕС за изпращане на военни инструктори в Украйна: Обрат: Преговорите за изпращане на френски военни инструктори в Украйна продължават.

Кремъл обяви, че те ще бъдат легитимни военни цели. Освен това режимът на Владимир Путин заявява, че ако Франция изпрати военни в Украйна, то тогава конфликтът НАТО-Русия ще е "неизбежен".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес