Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ: Всички 7 стълба на ядрената безопасност бяха нарушени в АЕЦ "Запорожие"

03 юни 2024, 17:55 часа • 13198 прочитания

В контролираната от руските окупатори АЕЦ „Запорожие“ са били нарушени всички седем стълба на ядрената безопасност, обяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

„Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна. Всички седем стълба на ядрената безопасност са напълно или частично нарушени“, каза той на заседание на ръководния съвет на 3 юни.

Още: МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Според генералния директор на МААЕ надеждността на веригите за доставки, както и мерките за аварийно реагиране в централата, продължават да са предизвикателство и представляват заплаха за ядрената безопасност и сигурността на съоръжението.

Още: В годишнината на Чернобилската авария Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Снимка: iStock

Кои са 7-те стълба на ядрената безопасност?

Още през 2022 г. Гроси изложи седемте стълба на ядрената безопасност и сигурност:

  1. Трябва да се поддържа физическата цялост на съоръженията, независимо дали става въпрос за реактори, горивни басейни или съоръжения за съхранение на радиоактивни отпадъци.
  2. Всички системи за безопасност и сигурност и свързаното с тях оборудване трябва да са напълно функционални по всяко време.
  3. Персоналът на място трябва да е в състояние да изпълнява задълженията си в областта на безопасността и сигурността и да може да взема решения без излишен натиск.
  4. Всички ядрени съоръжения трябва да бъдат снабдени с надеждно външно електрозахранване от електрическата мрежа.
  5. Трябва да бъдат осигурени непрекъснати логистични вериги за доставки до ядрените съоръжения и транспортни превози в двете посоки.
  6. Трябва да бъдат въведени ефективни системи за радиационен контрол на площадката и извън нея, както и мерки за аварийна готовност и реагиране.
  7. Трябва да има надеждни канали за комуникация с регулаторния орган и други страни.

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, многократно е претърпявала пълно прекъсване на електрозахранването от началото на агресивната война на Русия в Украйна. Руските сили окупираха атомната централа още в началото на инвазията си и оттогава насам извършват безразсъдни действия в обекта, които заплашват световната сигурност: Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО).

Още: Взривове и дронове в АЕЦ Запорожие: МААЕ редактира оценката си за ситуацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес