Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъвици, спасени от Украйна, ще бъдат приютени в Шотландия

21 октомври 2024, 19:22 часа • 744 прочитания

Две лъвици, спасени от конфликтни зони в Украйна, ще намерят нов дом в шотландски зоопарк, съобщи ДПА. Зоопаркът "Петте сестри", близо до село Полбет, се готви да посрещне Луна и Плужа, които са евакуирани от район с тежък обстрел в Източна Украйна през 2022 г.

Първоначално двете животни са приютени в Киев и са преместени в Полша, а по-късно - в приют за животни в Аудсберген, Белгия. Сега те ще намерят постоянен дом в зоологическа градина в Шотландия, която и преди е подпомагала животни, преживели трудности, отбелязва ДПА. През октомври 2015 г. зоопаркът посреща четири лъва - Бос, Скини, Близнак 1 и Близнак 2 от Белгия, където са спасени от пътуващ цирк.

Още: Откраднати от Украйна лъвове убиха руски управител на зоопарк. Украинците: Това е карма (ВИДЕО)

Гари Къран, ръководител на отдела за месоядни животни в зоологическата градина, каза: "Пристигането на Луна и Плужа е продължение на нашия дългогодишен ангажимент да дадем втори шанс за живот на лъвовете. Екипът ни е готов да осигури на тези лъвици възможно най-добрата грижа, като гарантира, че те могат да изживеят живота си в мир, точно както направихме за Бос, Скини и останалите." Само Скини остава от животните. Другите трима оттогава са починали.

Още: Инцидент в зоологическата градина: Лъв уби човек в Нигерия (ВИДЕО)

За двете лъвици ще има специално ограждение в шотландския зоопарк, което да им осигури достатъчно пространство и комфорт. Все още не е потвърдена датата, на която лъвиците ще пристигнат в зоопарка, допълва ДПА, цитирана от БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес