Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко затвори държавните граници на Беларус заради COVID-19

05 ноември 2020, 22:32 часа • 2520 прочитания

Президентът на Беларус Александър Лукашенконареди да бъдат затворени държавните граници, за да се спре пренасянето на коронавируса. Решението той взе по време на среща относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на вирусни инфекции.

По думите му епидемиологичната ситуация в страната следва неблагоприятен сценарий. Лукашенко нарече коронавируса "новият испански грип", който "нахлу в Западна Европа".

Президентът също така нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията.

Президентът на Беларус заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Той също така добави, че заповедта за забрана за влизане в Беларус засяга както граждани с чуждестранни паспорти, така и "умни беларуси, напуснали страната в този труден момент".

От 1 ноември преминаването на белоруската граница е забранено на пътни пунктове, опростени контролно-пропускателни пунктове, контролно-пропускателни пунктове на железопътни гари и контролно-пропускателни пунктове в речните пристанища.

Тези мерки не важат за руснаци, пътуващи транзитно до територията на Русия, както и за близки роднини на граждани на Беларус, чужденци, имащи право на постоянно или временно пребиваване в Беларус, и редица други категории чуждестранни граждани.

В Беларус от седмици продължават протести срещу Лукашенко.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес