Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко за началото на войната: След ученията Путин искаше да прибере войските си през Киев, но те го провокираха

24 октомври 2024, 18:12 часа • 2183 прочитания

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че не бил давал разрешение на Владимир Путин да атакува Украйна от беларуска територия през февруари 2022 г. 

"Откъде знаете, че съм дал разрешение за използване на беларуската територия?", попита той в отговор на въпрос на журналист от BBC News. 

Според Лукашенко по това време в южната част на Беларус са се провеждали военни учения с участието на няколко хиляди руски войници. След края на ученията Путин е започнал да изтегля войските си "надолу по пътя покрай границата с Украйна" и "в някакъв момент" е пренасочил част от тези войски към Киев. Явно Лукашенко смята за напълно в реда на нещата Путин да реши "да прибере" войските си през територия на друга суверенна държава. 

Още: Путин: Конфликтът в Украйна се случва за голямо съжаление на Русия

"От Путин зависи как ще изтегли войските си. През Киев. Или може да мине през Минск", каза той, явно насочвайки обясненията си към една по-простодушна публика, отвикнала да разсъждава.

По-нататък Лукашенко прокарва и следващата си също толкова смехотворна теза, че вече на украинска територия руските войски "явно" са били "провокирани" от нещо. - "Сигурен съм, че са ги провокирали", казва той в интервюто.

На въпрос дали е звънял на Путин, за да разбере какво се случва, Лукашенко отговори отрицателно. По думите му Путин също не му се е обадил по този въпрос.

Путин: Само който не познава историята на Русия, може да си мисли, че може да ни победи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес