Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко към Киев: "Няма заповед за война извън Беларус - само ако дойдете с лоши намерения"

29 август 2024, 17:45 часа • 1654 прочитания

На фона на съобщенията от Киев за засилващо се присъствие на беларуски военни по границата диктаторът Александър Лукашенко обяви, че няма да праща войски в Украйна.

„Не е имало заповед за война извън Беларус и няма да има такава. Ще воюваме само когато дойдат при нас с лоши намерения“, каза диктаторът, коментирайки кризата на беларуско-украинската граница, цитиран от опозиционната беларуска телевизия NEXTA.

Още: Странен обрат: Лукашенко поздрави украинците с Деня на независимостта

Напрежение

По-рано Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че Лукашенко е изтеглил войски и наемници на ЧВК „Вагнер“ към границата с Украйна. Диктаторът беше призован „да не допуска трагични грешки за собствената си страна под натиска на Москва“ и да изтегли войските от границата на разстояние, надвишаващо обхвата на съществуващите в Беларус огневи системи.

Украйна предупреди, че военните учения в граничната зона са заплаха за световната сигурност заради близостта с ядрената централа "Чернобил", място на най-голямата ядрена авария в историята. "Подчертаваме, че Украйна никога не е предприемала и няма да предприеме никога неприятелски действия срещу беларуския народ", добави министерството.

Припомняме, че днес Беларус трябваше да сваля изстрелян от Русия ирански дрон клас "Шахед" при поредната руска атака по Украйна.

Преди дни анализатори заговориха как Русия може да използва територията на Беларус за ново настъпление в Украйна - така както се случи в началото на войната през февруари 2022: Нови фронтове в Украйна: Кулминацията настъпва? (ОБЗОР - ВИДЕО).

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес