Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон санкционира втория най-богат руснак и братовчедка на Путин

29 юни 2022, 15:05 часа • 2020 прочитания

Великобритания обяви нови санкции срещу руски граждани и компании, включително срещу членове на "вътрешния кръг" на руския президент Владимир Путин.

Сред санкционираните е и Владимир Потанин, описан от правителството на Обединеното кралство като втория по богатство човек в Русия. Нетното му състояние се оценява на близо 16 млрд. долара. Той е описан като "ключов поддръжник на Кремъл" и е обвиняван, че продължава "да трупа богатство, подкрепяйки режима на Путин". 

Потанин контролира конгломерата „Interros“, който се занимава с минно дело, добив на метали, енергетика, финанси, търговия на дребно, търговия с недвижими имоти.

Той е авторът на схемата „заеми за акции“ по време на управлението на Борис Елцин през 90-те. Тогава правителството приватизира държавни компании в опит да подкрепи финансирането за кампанията по преизбиране на Елцин, докато Москва изпитва тежък фискален дефицит. 61-годишният Потанин попадна в списъка на Министерството на финансите на САЩ от 2018, в който влязоха 210 физически лица, близки до Путин.

Братовчедката на руския президент Анна Цивилева също е санкционирана. В качеството си на президент на руската въгледобивна компания JSC Kolmar Group - също санкционирана от Лондон във вторник - Цивилева (и съпругът ѝ Сергей Цивилев, губернатор на богатата на въглища област Кемерово) се е "облагодетелствала значително" от отношенията си с Путин.

Последните санкции на Обединеното кралство са насочени и срещу руски граждани и дружества заради предполагаемото им участие в подкрепата на режима на Асад в Сирия - ключов руски съюзник в Близкия изток.

"Докато Путин продължава отвратителното си нападение срещу Украйна, ние ще използваме санкциите, за да отслабим руската военна машина. Днешните наказателни мерки показват, че нищо и никой не е изключен от дневния ред, включително близкото обкръжение на Путин", заяви говорител на правителството на Обединеното кралство.

Работейки съвместно с международните си съюзници, правителството заяви, че ще въведе мерки, които да попречат на Русия да използва британски доверителни услуги, използвани за управление на чужди активи. Властите в Лондон заявиха, че са наложили санкции на повече от 1000 души и над 120 предприятия, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес