Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва предложи да се използват пристанищата на Балтийско море за износ на украинско зърно

25 юли 2023, 10:15 часа • 5447 прочитания

Литва призова Европейския съюз да използва балтийските пристанища за износа на украински земеделски продукти, след като Русия се оттегли от „зърнената сделка“ и започна да разрушава пристанищната инфраструктура на Украйна. 

Подобен вариант би могъл да се превърне в „надеждна алтернатива“ на черноморския коридор и би позволил да се транспортират до 25 милиона тона зърно годишно, според писмо на трима литовски министри до Европейската комисия, съобщи AFP. 

По-рано генералният директор на литовското морско пристанище Клайпеда Алгис Латакас обяви, че през порта могат да се транспортират около 10-15 милиона тона украинско зърно, но това ще изисква много договорености с различни държави.  

Преди ден президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че облекчаването на санкциите срещу Русия в замяна на връщането на Москва към зърнената сделка би било погрешно. Да се правят отстъпки на диктатора е изключително несправедливо, обяви той като добави, че санкциите не бива да се смекчават нито срещу Русия, нито срещу Беларус.

ОЩЕ: Русия иска да блокира напълно корабоплаването от украинските пристанища според британското разузнаване 

Припомняме, че Русия блокира Черноморската зърнена инициатива на 17 юли и заплаши с военни рискове онези страни, които решат да подновят сделката без нейно участие. Москва заплаши освен това, че ще разглежда всички кораби, пътуващи към украинските пристанища, като "военни цели", но Украйна моментално излезе с реципрочни мерки като обяви, че всички търговски кораби, плаващи в Черно море към Русия и окупираните части на Украйна също стават военна цел. ОЩЕ: Отговорът на Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели 

Руският диктатор Владимир Путин се оплака, че договореностите с Русия не са изпълнени, а Западът се опитвал да я шантажира. Но веднага заяви, че е готов да се върне към зърнената сделка при редица условия, включително премахване на санкциите за доставките на руско зърно и торове, свързването на банките със SWIFT, възобновяването на вноса на резервни части за селскостопанска техника и възстановяването на работата на амонякопровода Толиати-Одеса.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес