Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл: Концентрирането на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за нас

18 юли 2024, 16:04 часа • 1895 прочитания

Русия ще предприеме всички необходими мерки за гарантиране на своята сигурност, като вземе предвид присъствието на военни кораби на НАТО в Черно море. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на указа на украинския президент Володимир Зеленски, с който влезе в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна относно стратегията й за морска сигурност.

Още: Песков: Русия може да удари Европа, ако САЩ разположат ракети на континента (ВИДЕО)

"Концентрираното присъствие на кораби на НАТО, имайки предвид и България, и Румъния, крайбрежните държави, които са членки на Алианса, разбира се, особено в сегашната ситуация, това са допълнителни заплахи (...) Разбира се, Русия ще предприеме всички необходими мерки за гарантиране на нашата собствена сигурност", каза Песков, цитиран от контролираната от Кремъл РИА Новости.

Още: Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

Европа е готова за милитаризация и конфронтация, за което сочат и плановете на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за превръщането на ЕС в отбранителен съюз, посочи той.

Песков припомни още, че "режимът за нечерноморските държави в акваторията на Черно море" се регламентира от Конвенцията от Монтрьо и нейното спазване се следи от Турция, която "изпълнява своите функции доста ясно".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес