Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крачка назад: ЕС изключва дългите полети от новите правила за вредните емисии

19 юни 2024, 13:07 часа

Европейската комисия подготвя план, който първоначално да изключи дългите полети полети от правилата за наблюдения вредните емисии, предаде Reuters. До крачката назад се стига, след като международните превозвачи лобираха за поне временно изключение, посочва агенцията.

Реклама

ЕС разработва планове, по силата на които от януари авиокомпаниите трябва да следят и докладват приноса си за промените на климата, т.е. изхъврлянето в атмосферата на парниковите газове и замърсителите като въглероден диоксид, сажди, азотни оксиди и водни пари.

Емисиите на авиокомпаниите, различни от въглероден диоксид, допринасят за глобалното затопляне поне точно толкова, колкото и вългеродните емисии, според органа за авиационна безопасност на ЕС.

ОЩЕ: Топ 10 на най-турбулентните маршрути в света: Два от тях са в Европа

Според проекта на ЕК, видян от Reuters, международните полети, т.е. излитащи от или кацащи в страни извън ЕС, ще бъдат изключени от новите правила до 2027 г.

„Такова докладване ще се изисква само по отношение на маршрути, включващи две летища, разположени в Европейското икономическо пространство“, гласи съобщението, добавяйки, че полетите от ЕИП до Швейцария или Великобритания също ще бъдат обхванати.

Снимка: iStock

В него не са дава обосновка за изключването. Освобождаването отразява настоящите правила на ЕС, които изискват авиокомпаниите да разкриват и плащат такси за своите въглеродни емисии, произведени само от полети в Европа, въпреки че тези правила трябва да бъдат преразгледани през 2026 г.

Предложените нови правила разделиха индустрията.

Асоциацията международния въздушен транспорт настоява дългите полети да бъдат изключени, докато нискотарифните европейски превозвачи Ryanair, easyJet и Wizz Air искат всички полети да отчитат емисиите си.

ОЩЕ: Авиокомпании призоваха ЕС да използва екологично гориво за всички полети

„Пълното изключване на полетите извън ЕИП от новите правила би създало подвеждащо впечатление, че те не изпускат вредни невългеродни емисии и би било насочило в неправилна посока бъдещите опити за ограничаването на пдобни емисии“, се посочва в общо изявление на тези компании европейските правителства.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) твърди, че на този етап е трудно да се осъществи коректно наблюдение на невъглеродните емисии и че това трябва да бъде доброволно и да не включва международните полети.

„Всяко намерение за разширяване на обсега на европейските правила по посока на международните полети ще повдигне правни казуси“, посочи през април генералният директор на IATA Уили Уолш в писмо до ЕК.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес