Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кораб със зърно напусна украинско черноморско пристанище въпреки руската заплаха

19 септември 2023, 11:20 часа
Реклама

Украйна съобщи, че товарен кораб, превозващ зърно, е напуснал южното пристанище Черноморск въпреки заплахата на Русия да третира гражданските плавателни съдове там като потенциални военни цели.

Москва отправи предупреждението, след като това лято се отказа от споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, за да се разреши морският износ от Украйна. Въпреки това Киев съумя да създаде морски коридор, който няколко товарни кораба вече използваха.

"Корабът "Резилиънт Африка" с 3000 тона пшеница е напуснал пристанище Черноморск и се насочва към Босфора", заяви министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков в социалните мрежи, цитиран от АФП. 

Още: Украйна подаде искове в СТО заради забраните за внос на украинско зърно

Той уточни, че корабът е влязъл в украинското пристанище няколко седмици по-рано по новосъздадения коридор, заедно с още един кораб, който скоро ще отплава за Египет. И двата кораба плават под знамената на Либерия и Палау, а екипажът им се състои от граждани на Турция, Азербайджан, Египет и Украйна.

През юли Русия провали ключовата сделка, която гарантираше безопасно преминаване на зърнени товари от три украински пристанища, и засили атаките срещу пристанищната инфраструктура на Украйна.

Още: В зърното от Украйна няма тежки метали: БАБХ с категорична позиция

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес