Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

13 май 2024, 14:04 часа • 4361 прочитания

На фона на настъплението на руските войски в северната част на Харковска област - командирът на украинската Оперативна група войски „Харков“ е сменен. Бригаден генерал Михайло Драпати заема мястото на Юрий Галушкин, съобщи РБК-Украйна.

Решението на военното ръководство е от 11 май. В същото време Драпати остава и на поста заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Още: На Путин не му изглежда, че Русия е готова за победа в Украйна: Знакови промени (ВИДЕО)

Какво знаем за силите "Харков"?

Оперативно-тактическата група „Харков“ е подразделение на Сухопътните войски на Украйна. Тя е част от Хортицката оперативно-стратегическа група войски. Създадена е по време на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през 2022 г. Части от групата вземат участие в харковската контраофанзива през пролетта на същата година.

В началото на април 2024 г. генерал Юрий Галушкин става командир на силите „Харков“, заменяйки Андрей Хрицков. Оперативната група войски отговаря за Слобожанското направление на отбраната.

Още: Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

Кой е Михайло Драпати?

Михайло Драпати е бивш командир на 2-ри механизиран батальон от 72-ра отделна механизирана бригада, който влиза в Мариупол през май 2014 г., за да подкрепи частите, отблъскващи терористичната атака, и да освободи заложниците.

Още: Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По време на проруските размирици в Мариупол през 2014 г., последвали Революцията на достойнството, избухват сблъсъци между украинските правителствени сили, местната полиция и сепаратистки бойци, свързани с Донецката народна република (непризнатата ДНР). Правителствените сили се изтеглят от Мариупол на 9 май 2014 г., след като в резултат на тежки боеве полицейското управление в града е изпотрошено и в него пламва пожар. Тези сили поддържат контролно-пропускателни пунктове извън града. Намесата на металурзите от "Метинвест" на 15 май води до премахване на барикадите от центъра на града и възобновяване на патрулите на местната полиция. Сепаратистите продължават да управляват щаб в друга част на града, докато позициите им не са превзети при правителствена офанзива на 13 юни 2014 г.

Още: Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

През 2014 г. Драпати постъпва в Националния университет по отбрана на Украйна, пише РБК-Украйна. Впоследствие преминава в задочна форма на обучение и се завръща като началник на щаба на 30-а отделна механизирана бригада. После е командир на 58-а отделна моторизирана пехотна бригада, а от 2017 г. - командир на бригада директно в зоната за антитерористични операции (термин за обозначаване на временно окупираните украински територии - в случая Донецка и Луганска област).

До януари 2024 г. Драпати оглавява оперативната група „Херсон“. Известен е като един от командирите, ръководили освобождаването на десния бряг на Херсонска област през 2022 г.

През февруари тази година Михайло Драпати беше назначен за заместник-началник на Генералния щаб по военното обучение.

Още: Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Руската офанзива в Харковска област

От 10 май руските войски пресякоха границата на Украйна в северната част на Харковска област и завзеха няколко погранични села в рамките на офанзивата си. В момента продължават боевете за Вовчанск (Волчанск). Градът е подложен на силен обстрел и от него, както и от близките селища, продължава масова евакуация.

По данни на Генералния щаб на Украйна - руснаците са привлекли значителни сили за атака на града, състоящи се от най-много пет батальона. Ситуацията е определена от украинската армия като "сложна и динамична".

Междувременно руски канали съобщават, че руснаците извършват нападение в Тернова, Харковска област, на границата с Русия. Сблъсъците там продължават.

Още: Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес