Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще наследи Борис Джонсън (СНИМКИ)

12 юли 2022, 12:03 часа • 1952 прочитания

Започна надпреварата за наследник на Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания, като до момента 11 кандидати са се представили в състезанието, което в крайна сметка ще бъде решено от около 200 000 членове на Консервативната партия, пише Ройтерс.

По-долу е представено мнението на тримата основни фаворити на букмейкърите по ключови въпроси:

Риши Сунак - настоящ фаворит

Относно данъците: Като министър на финансите Сунак насочи Великобритания към най-голямото данъчно бреме от 50-те години на миналия век насам.

Във видеоклипа за стартиране на кампанията си той заяви: "Решенията, които ще вземем днес, ще решат дали следващото поколение британци също ще има шанс за по-добро бъдеще.

"Ще се изправим ли пред този момент с почтеност, сериозност и решителност? Или ще си разказваме утешителни приказки, които може да ни накарат да се почувстваме по-добре в момента, но утре ще оставят децата ни в по-лошо положение?"

Един от поддръжниците му, консервативният депутат Робърт Дженрик, предупреди да не се обещава нефинансирано намаляване на данъците в разгара на лидерските избори. Сунак ще се съсредоточи върху растежа и "ще намали данъците толкова бързо, колкото е разумно", заяви Дженрик пред радио Би Би Си.

Според екипа му Сунак ще обещае да намали данъците, след като инфлацията, която през май достигна 40-годишен връх от 9,1 %, бъде овладяна.

Снимка Getty

Относно имиграцията: Сунак започна кампанията си с видеоклип, в който се споменава баба му, която се е преместила във Великобритания през 60-те години на миналия век. Неговият говорител заяви пред вестник "Таймс", че той се гордее, че произхожда от семейство на имигранти, но смята, че Обединеното кралство трябва да контролира границите си и ще запази плана за депортиране на търсещите убежище в Руанда.

За разходите за живот: Като министър на финансите Сунак стартира серия от пакети за подпомагане на обща стойност 37 млрд. паунда (44,14 млрд. долара), за да помогне на британците да се справят с нарастващите разходи. Преди да подаде оставка, той посочи, че е готов да направи повече, ако е необходимо.

Относно Брекзит: Сунак гласува за Брекзит през 2016 г.

Други обещания: Сунак използва една от първите си предизборни кампании, за да говори за правата на жените: "Ще защитавам правата на жените и ще гарантирам, че жените и момичетата се радват на същата свобода, която повечето мъже приемат за даденост, като се чувстват в безопасност от нападения и злоупотреби."

Пени Мордонт

Относно данъците: "Макар че ще намаля данъците, аз ще бъда пионер на разумните пари, като основното фискално правило ще гарантира, че дългът като процент от БВП ще намалява с течение на времето."

Тя заяви, че ще въведе незабавно 50 % намаление на ДДС върху горивата поне до април 2023 г., финансирано от увеличените приходи от ДДС в резултат на инфлацията, и ще повиши данъчните прагове за хората с основни и средни доходи в съответствие с инфлацията.

Снимка Getty

Относно разходите за живот: "Нашата икономика е изправена пред двойния проблем на растящата инфлация и спадащото доверие - с реален риск от рецесия. Моето правителство ще се съсредоточи върху овладяването на инфлацията, като работи в тясно сътрудничество с независимата Английска централна банка. Не можем да рискуваме спираловидно нарастване на заплатите и цените, което да доведе до понижаване на жизнения стандарт и загуба на работни места."

Относно Brexit: По време на референдума за Брекзит през 2016 г. Мордонт водеше кампания за групата "Гласувайте за напускане".

В речта си през декември 2021 г. като младши министър на търговията тя заяви: "Brexit не е събитие, за което международната общност трябва да скърби. Или акт на самонараняване, или такъв, който изисква да бъдем наказани. Той е огромна възможност за всеки, който вярва в демокрацията и силата на търговията като сила за добро в света."

Лиз Тръс

За данъците: "Ще започна да намалявам данъците още от първия ден, за да предприема незабавни действия, които да помогнат на хората да се справят с разходите за живот. Не е правилно да се увеличават данъците сега."

Тръс заяви, че това ще включва отмяна на увеличението на социалноосигурителните вноски, което влезе в сила през април, и гарантиране, че Великобритания ще запази корпоративния данък "конкурентоспособен".

За икономиката: Тя заяви, че планира да върне Великобритания "на пътя към превръщането ѝ в мощна икономика с висок растеж и производителност", включително чрез "смела реформа на предлагането".

Относно имиграцията: Тръс не е коментирала публично имиграционната политика на правителството на Руанда, откакто обяви кандидатурата си, но беше член на кабинета, който я одобри.

Снимка Getty

Относно Brexit: Тръс гласува за оставане в Европейския съюз, но скоро заяви, че е променила мнението си. Нейните поддръжници заявиха, че тя планира да постигне напредък в регулаторното разминаване с ЕС, включително да преразгледа бизнес регулирането, за да стимулира по-динамична икономика.

Като министър на външните работи тя внесе в парламента закон за едностранно отменяне на някои търговски правила за Северна Ирландия след Brexit - политическа позиция, която се очаква да продължи да следва. Това задълбочи напрежението между двете страни.

Още: Кои са фаворитите за наследник на Борис Джонсън?

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес