Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)

6523
Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Четиринадесет години след като унгарският министър-председател Виктор Орбан се върна на власт, пое контрола над медиите, блокира всякаква гражданска съпротива и наруши върховенството на правото, много унгарци бяха загубили надежда, че властта му някога може да бъде отслабена.

Само че изведнъж един бивш член на най-елитния кръг на управляващата партия „Фидес“ се появи на политическата сцена и пое яростна битка срещу Орбан. Още през април той събра около 100 000 души по улиците на Будапеща, дни преди европейските избори направи нов мащабен митинг, а на самия евровот успя да докара най-слабия резултат на "Фидес" в историята.

Още: Орбан с най-слаб резултат на евроизбори, бивш негов съюзник го изненада

Явно мисията му да убеди унгарците, че правителството на Орбан трябва и може да бъде победено, тръгва доста успешно.

„Преди два месеца никой не ме познаваше в Унгария“, казва Магяр в интервю за The Guardian, публикувано през април 2024 г. „Днес имахме най-големия политически митинг".

От съюзник на Орбан до най-голям опонент

43-годишният Мадяр е роден в Будапеща. През 2005 г. той се запознава с Юдит Варга – доскорошен министър на правосъдието от „Фидес“. Предлага ѝ брак година по-късно и впоследствие двамата заживяват заедно и имат три деца.

Преди да започне да се занимава с политика в местния клон на „Фидес“, по онова време опозиционна партия, Мадяр безплатно защитава правните интереси на на антиправителствени активисти по време на протестите в Унгария през 2006 г. След като партията на Орбан взема властта на парламентарните избори през 2010 г., той е назначен за служител в Министерството на външните работи. Година по-късно се присъединява и към Постоянното представителство на Унгария към Европейския съюз. През 2015 г. започва работа в кабинета на министър-председателя, а три години след това поема управлението на Правната дирекция за ЕС на държавната банка MBH Bank.

Още: Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

Големият скандал с "мафиотската държава"

Мадяр привлича вниманието на медиите, когато на 15 март тази година обявява намерението си да основе партия, предлагаща алтернатива на „изкуственото разделение“ между парламентарната опозиция и управляващата „Фидес“. 

Той публикува аудиозапис, който според него доказва тайно споразумение между прокуратурата и високопоставени държавни служители. Записът е направен, след като бившата му съпруга Юдит Варга - тогавашен министър на правосъдието - му казва, че правителството на Унгария е "мафиотска държава", по думите на Мадяр. Двамата се развеждат миналата година.

След всичко това Петер Мадяр решава да основе партия "Уважение и свобода" (TISZA). Казва, че последните няколко години са го накарали да осъзнае, че идеята за „национална, суверенна, буржоазна Унгария“, обявена за цел на управлението на Виктор Орбан, всъщност е „политически продукт“, служещ за прикриване на масовата корупция и прехвърлянето на богатство към хората с подходящи връзки.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

През следващите седмици политикът остро критикува правителството и по-специално - началника на кабинета на премиера Антал Роган. Твърди, че по време на мандата си начело на националния доставчик на студентски заеми е бил принуждаван да фаворизира близки до Орбан лица при публични покани за участие в търгове и е бил подлаган на натиск по отношение на аспекти от развода му. Първото му интервю, в което твърди, че „няколко семейства притежават половината държава“, е гледано милиони пъти.

Подкрепяният от правителството мозъчен тръст Megafon изразходва 117 милиона унгарски форинта - или около 300 хиляди евро - за рекламна кампания срещу Мадяр във Facebook в седмиците преди големия му априлски митинг.

Още: Вучич: Ще издигна паметник на Орбан

Възходът на TISZA

На евроизборите на 9 юни „Фидес“ на Виктор Орбан постигна най-лошия си резултат в този тип вот. Мадяр и неговата TISZA взеха 29,6% от унгарските гласове, а управляващите за първи път паднаха под 50% - 44,8 процентни пункта.

Формацията на Петер Мадяр ще вкара в Европарламента 7 депутати - с четири по-малко от тези на "Фидес". И въпреки че Орбан обяви победа, бързият възход на новата партия на опонента му е огромна заплаха за властта на недолюбвания заради отношението си към Кремъл унгарски премиер.

Самият Мадяр преди месеци обяви, че целта е възможно най-добро представяне на европейските избори, но отбеляза, че няма да ходи в Брюксел, защото трябва да "изгради" партията в Унгария. Изглежда, крайната му цел е да свали Орбан, а зад него са десетки хиляди унгарци. Това е "началото на края" за Виктор Орбан и партията му, обяви след евровота Мадяр.

Още: Виктор Орбан не смята, че Русия ще нападне НАТО

Каква Унгария иска Петер Мадяр?

Запитан какво го отличава от други унгарски опозиционни политически фигури, които са се опитвали и не са успявали да привлекат широк кръг избиратели, Мадяр подчертава опита си в системата на Орбан.

„Аз съм нов, новодошъл - но всъщност не съм нов, защото съм много опитен“, казва той, посочвайки годините си на работа като унгарски дипломат в Брюксел и членството си във „Фидес“.

"Имам визия за Унгария. Моята цел е да бъда в центъра“, посочва Мадяр и добавя, че има общи неща както с Орбан, така и с опозицията. В посланията си той акцентира основно върху вътрешните проблеми, по-специално борбата с корупцията и подобряването на качеството на живот на унгарците.

Критикувал е и Брюксел, но също така е подчертавал необходимостта от конструктивни отношения с ЕС - нещо, което убягва на Орбан. Унгарският премиер накара ЕС да замрази милиарди евро от фондовете на Будапеща заради неспазване върховенството на закона, блокира санкции срещу Русия и пакети на блока в помощ на Украйна. Скоро Унгария поеме председателството на Съвета на ЕС - от 1 юли, а все повече евролидери искат да отнемат правото на глас на Будапеща, която спъва ключови решения на Съюза.

Още: Белгия призова страните от ЕС: Да отнемем правото на глас на Унгария

„Мога да ви кажа, че съм малко по-близо до позицията на "Фидес", отколкото на опозицията, но това, което е сигурно, е, че сме член на клуба (ЕС) и трябва да се държим като член на клуба“, казва Мадяр. "Аз не съм голям фен на тази федерална европейска свръхдържава, затова вярвам в силните държави членки и силния ЕС“.

Той обещава, че ще сложи край на конфликтите на Унгария с блока, свързани с върховенството на закона: „Можем да водим дебати, но те трябва да бъдат конструктивни“.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа