Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев се отърва от абсурдните западни ограничения: Защо Зеленски реши да атакува Курск?

15 август 2024, 10:36 часа • 2463 прочитания

Украйна не иска повече да бъде ограничавана от абсурдните западни условия за водене на войната. Това пише експертът по Източна Европа, колумнистът на авторитетното британско издание Times Роджър Бойс.

Абсурдните ограничения, които връзваха ръцете на Украйна

Запада наложи твърде много ограничения на Украйна, включително по отношение на използването на оръжия, за да няма "ескалация", пише в материала си Бойс. Тези ограничения обаче са "абсурдни", смята експертът. Те изтощиха Украйна, превръщайки я в жертва. Самият НАТО пък се превърна в Алианс на самоограничението, подчертава той.

Зеленски осъзна слабостта на Байдън

Според него украинският президент Володимир Зеленски е разбрал по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, че страната му няма шанс да стане член на НАТО в близко бъдеще, както и че е осъзнал слабостта на президента на САЩ Джо Байдън.

Именно затова Зеленски се е решил да стартира операцията в руската Курска област, смята експертът.

Операцията използва всички силни страни на украинската армия

Офанзивата на руска територия е била организирана така, че да използва силните страни на украинските въоръжени сили - мобилност, импровизация, бързина на вземане на решенията. 

Целта на Зеленски е да принуди Владимир Путин да прехвърли войски от окупираните територии на Украйна, за да защити Курска област. Освен това Путин може да се види принуден да пристъпи към нова мобилизация, а тази непопулярна мярка може да съживи антивоенното движение в Русия, както и да доведе до разцепление в армията.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес