Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев с реакция на изявлението на Фицо за "нацистите" в Украйна

10 септември 2024, 08:45 часа • 2481 прочитания

Киев е "разочарован" от изявлението на словашкия премиер Роберт Фицо, адресирано до украинските войници, които защитават родината си и Европа от руските нашественици. Това заяви говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий на 9 септември, коментирайки думите на Фицо от същия ден, че в Украйна воюват "нацистки войски", а светът се прави, че не забелязва това. Скандалните думи на словашкия политик бяха казани по време на негово посещение в Музея на Холокоста в град Серед в югозападна Словакия.

"За украинците противодействието на руската агресия е продължение на историята на съпротивата на нашия народ срещу тоталитарните режими през миналия век. През XX век украинският народ понесе милиони загуби в борбата с нацизма", припомни Тихий.

Той заяви, че в Украйна по време на Втората световна война нацистите са унищожили около милион и половина украински евреи, а повече от 2600 украинци бяха включени в списъка на Праведниците на света.

Още: Фицо по стъпките на Орбан: Словакия може да остане без милиарди евро от ЕС

"Разчитаме на обединените усилия на Словакия и всички наши европейски партньори в противодействието на последното руско зло, което донесе на украинска земя зверства, невиждани от Втората световна война насам", бе категоричен украинският дипломат, цитиран на сайта на МВнР на Украйна.

Путин сравни Украйна с нацистка Германия в Деня на Холокоста

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес