Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Русия е започнала да обучава войници за нова офанзива

20 декември 2022, 11:15 часа • 2791 прочитания

Украйна се подготвя за възможността Русия да ескалира рязко войната със зимна офанзива, тъй като Москва се опитва да обърне хода на битката и да ограничи политическите реакции у дома. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, в интервю за "Ню Йорк Таймс".

Въпреки сериозните неуспехи през първите 10 месеца на войната, руските военни сега кроят планове за масови пехотни атаки - подобни на тактиката, използвана от Съветския съюз по време на Втората световна война, заяви Подоляк в писмени отговори на въпроси, зададени му от изданието.

Коментарите на съветника на Зеленски идват в момент, когато висши военни и политически лидери на Украйна предупреждават, че Русия струпва войски и въоръжение, за да започне нова сухопътна офанзива до пролетта. Твърди се, че е много вероятно тя да включва втори опит за превземане на Киев.

Москва вече е подготвила и обучава войници, които могат да бъдат използвани за масови пехотни атаки, каза Подоляк. Официалните лица в Киев не виждат почти никакви признаци, че руският президент Владимир Путин се стреми да сложи край на войната. "Политическото ръководство на Русия явно отказва да признае вече нанесените тактически поражения и се хваща за всеки, дори и най-илюзорен, шанс да промени ситуацията в своя полза", каза Подоляк.

ОЩЕ: Путин изглежда не убеди Лукашенко да воюва с Украйна, нещата за руснаците там се влошават

Украински официални лица заявиха, че оценките им за военните цели на Руската федерация се основават на заключенията на техните военни и чуждестранни разузнавателни служби и на консултации със съюзници. В коментарите си Подоляк заяви, че Украйна приема сериозно риска от нова руска офанзива и подчерта, че съюзниците ѝ също трябва да разберат това. Той предложи западните правителства да планират бъдещи трансфери на оръжия за Киев, като оборудването трябва да отговаря на бъдещите заплахи.

"Изключително важно е нашите партньори да приемат тези рискове не по-малко сериозно", каза той. "Русия не е заинтересована от прекратяване на войната, докато не претърпи значително военно поражение и не бъде принудена да се съсредоточи върху собствената си вътрешнополитическа трансформация".

Върховният военен командир на Украйна генерал Валерий Залужний заяви в интервю за The Economist, публикувано миналата седмица, че Украйна обучава и оборудва резервите си, за да се защити от нова руска офанзива, която може да настъпи през януари, февруари или март. "Руснаците подготвят около 200 000 свежи войници", каза той. "Не се съмнявам, че те отново ще атакуват Киев".

Изявленията на високопоставени украински служители, изглежда, са част от координирана кампания за "предпазване от самодоволство" сред съюзниците на Украйна, пише "Ню Йорк Таймс".

Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари, Русия направи три големи отстъпления - от територията около Киев, в североизточната Харковска област и миналия месец в южната област Херсон. Предупрежденията сега обаче са и опит да се противодейства на усилията на Кремъл да убеди западните съюзници на Украйна да окажат натиск върху Киев за постигане на споразумение чрез преговори.

Успоредно с бойните действия по фронтовата линия, Русия бомбардира обекти от гражданската инфраструктура в цялата страна, като прекъсва отоплението, водоснабдяването и електроснабдяването на милиони жители. В нощното си обръщение към украинците в събота Зеленски заяви, че електричеството е възстановено за шест милиона души, които са останали без ток след ракетните удари в петък. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в неделя, че отоплителните системи в кварталите, повредени при ударите, са напълно възстановени.

Военни анализатори твърдят, че тази кампания има за цел да деморализира украинците и да принуди украинското правителство да прекрати огъня, което може да даде на Русия време да се прегрупира и превъоръжи за бъдещи офанзиви. Но анализаторите, които разчитат на информация от открити източници, твърдят, че е трудно да се разбере какво се случва в руските военни тренировъчни бази. През септември Кремъл заяви, че ще мобилизира 300 000 допълнителни войници и някои от тях бяха разположени в Украйна. След това мобилизацията уж приключи.

Подоляк заяви, че типът масова пехотна война, за която Москва изглежда, че се готви, няма да бъде ефективен срещу все по-модерния арсенал на Украйна от прецизно насочвани оръжия и дронове за наблюдение. Той обаче заяви, че руското военно ръководство се е огънало пред исканията на Кремъл за напредък на терен по вътрешнополитически причини. Според него руските командири "усърдно поддържат илюзията на Путин за възможността за "победа", за да запазят, първо, личната власт на Путин и, второ, за да избегнат сурово наказание за признаване на загуба".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес