Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Няма да има преки двустранни разговори с Русия на втората среща на върха за мир

09 октомври 2024, 17:33 часа • 800 прочитания

Украйна възнамерява да организира нова среща на върха за мир до края на тази година и иска Русия да участва в нея, заяви украинският посланик в Турция, но изключи възможността за преки двустранни разговори с Москва по време на тази среща.

Междувременно стана ясно, че вторият международен форум за мир - след този в Швейцария през юни, който Украйна планираше за ноември, ще се проведе по-късно: Нов секретен списък с необходими за Украйна оръжия, втората среща за мир се отлага (ОБЗОР - ВИДЕО). Днес, 9 октомври, украинския президент Володимир Зеленски съобщи, че до ноември ще бъде готов текст, в който ще бъдат изложени всички условия за справедлив край на войната и който ще бъде представен на втората среща на върха за мир.

Украйна преследва „плана за победа“ на Володимир Зеленски, докато руският диктатор Владимир Путин заяви, че мирните преговори могат да започнат само ако Киев се съгласи да изостави големи части от територията си, за която претендира Москва, и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО - абсурдно искане за Украйна и за западните ѝ партньори, защото така Путин може да направи "рестарт" на агресията си след време.

Още: Искахме Украйна да капитулира, а тя отвърна с инвазия в Курск: Интервю на Лавров на непропаганден език

Международната общност ще представи списък на Русия с искания за мир

„Една от най-важните цели на тази среща на върха е да се постигне справедлив мир в Украйна. Тук не става дума за формат, в който Украйна и Русия седят една срещу друга и Украйна слуша исканията на Русия“, заяви посланик Василий Боднар на брифинг в Анкара. „Това, което виждаме сега, е следното: международната общност, заедно с Украйна, ще седнат и ще създадат списък на стъпките, които могат да бъдат предприети за справедлив мир в Украйна, и ще обсъдят какви искания да поставят пред Русия въз основа на този списък“, каза той.

Снимка: president.gov.ua

„Това няма да бъде директна двустранна среща, най-вероятно ще бъде във формат, в който участват и трети страни и (разговорите) се водят чрез трети страни. Надяваме се да проведем тази среща на върха до края на годината", каза украинският посланик в Анкара, цитиран от Reuters.

Още: Китай и Бразилия пробутват мирния си план пред ООН. Украйна е намерила идеалния посредник?

Ролята на Турция

Боднар заяви, че Турция, която по време на войната се е стремяла да поддържа сърдечни отношения както с Украйна, така и с Русия, ще бъде важен участник поради опита си в посредничеството при други конфликти.

Подкрепяйки териториалната цялост на Украйна, осъждайки инвазията и оказвайки ѝ военна подкрепа, Турция, която е член на НАТО, се противопоставя и на западните санкции срещу Русия, с която има важни отношения в областта на отбраната, енергетиката и туризма.

Турският външен министър Хакан Фидан ще участва в срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в хърватския град Дубровник в сряда. Турски дипломатически източник заяви пред Reuters, че той ще повтори там позицията на Анкара, че във всички мирни преговори трябва да участват и двете страни за „справедливо и трайно“ решение.

Още: Турция се обяви "за" връщането на територии на Украйна, включително Крим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес