Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев атакува Financial Times заради статия за съсипаната украинска енергетика

06 юни 2024, 16:40 часа
Реклама

Статията на Financial Times за тежкото състояние на украинската енергийна система поради руските атаки „има признаци на дезинформация и психологическа операция в интерес на Русия“. Такава позиция изрази Министерството на енергетиката на Украйна на 5 юни - деня, в който авторитетното британско издание публикува материала.

Още: От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток

"Живот в студ и мрак": Всява се страх и паника, обяви Украйна

FT публикува статията със заглавие „Русия е извадила от строя над половината от електропроизводството на Украйна“, като се позовава на украински служители, говорили при условие за анонимност. Един от тях е заявил, че щетите, причинени от руските удари, са толкова големи, че украинците трябва да се подготвят за „живот в студ и мрак“ през зимата.

Министерството на енергетиката оспори именно това изявление, като заяви, че то цели да „разпространи страх и паника“ сред населението.

Още: Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

Министерството постави под въпрос и достоверността на информацията, тъй като изданието се позовава на неразкрити източници. „Публиката трябва да разбере, че позоваването на неразкрити източници без конкретно потвърждение не е надеждно, а заключенията могат да бъдат манипулирани“, се казва в изявлението на министерството.

То твърди, че Financial Times „смесва верни и неверни данни“, за да направи статията „да изглежда достоверна“.

Още: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post

Снимка: iStock

Удвояване на цените на енергията - лъжа е, смятат от Киев

Според министерството в материала се споменава невярна информация за това, че украинските власти са удвоили цените на енергията в опит да финансират усилията за възстановяване.

"Това е откровена лъжа и манипулация. В крайна сметка тарифата се увеличи с 63%, а между 60 и 100% има голяма разлика", се казва в изявлението.

През пролетта Русия засили атаките си срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Киев започна да въвежда национални прекъсвания на електрозахранването в средата на май, след като през зимата избегна такива в цялата страна. Министърът на енергетиката Херман Халушченко предупреди украинците да се подготвят за трудна зима.

Още: Русия нанесе по-сериозни щети на енергийната мрежа на Украйна сега, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес