Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп има забрана да влиза в Русия

16 юли 2024, 11:19 часа • 1408 прочитания

39-годишният сенатор от Охайо Джеймс Дейвид Ванс, когото кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп избра за свой вицепрезидент, още от 2023 г. е в списъка с лицата, срещу които Русия е въвела персонални санкции и е със забрана да влиза в страната. Решението е обявено с документ на руското външно министерство от 19 май миналата година. 

В руския "черен списък" са включени още 499 американци, включително бившият президент на САЩ Барак Обама и бившите посланици на САЩ в Русия Джон Хънтсман и Джон Тефт.

Изборът на Тръмп разтревожи западнитепартньори на Украйна, които се страхуват, че ако Тръмп бъде избран за президент, САЩ ще намалят помощта си за защитаващата се страна и ще се откажат от други трансатлантически приоритети, цитира Politico висши служители на ЕС.

Още: Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп го наричал "американския Хитлер"

Един от изочниците на изданието нарече кандидатурата на Ванс "катастрофа" за Украйна и ЕС. Той припомни, че Ванс изигра централна роля в блокирането на законопроекта за помощта за Украйна в Сената, заявявайки, че САЩ не могат да "подписват празни чекове за неопределено време" и поиска по-подробни данни за всички разходи, свързани с войната в Украйна.

Още: От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес