Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как точно е взривен язовир "Каховка" - най-вероятната версия

17 юни 2023, 20:20 часа • 17269 прочитания

Пределно ясно е, че трагедията с язовир "Каховка" стана заради взрив. Той най-вероятно е станал във ВЕЦ Каховка и то в тунел в бетонната основа на язовира.

Срутването на ВЕЦ Каховка най-вероятно е причинено от експлозия в тунела на бетонната основа на язовира - New York Times.

Бетонната основа, която беше под водата и беше висока 20 метра и широка до 40 метра, поемаше по-голямата част от натоварването на язовира. На 15 юни, девет дни след срутването на язовира, Z-каналът War Whistleblower публикува видеозапис на последствията от срутването му. The New York Times пише, че там, където язовирът е бил разрушен, бетонната основа не се вижда при положение, че има части от язовира, които са оцелели и са запазили горната си част. По-рано имаше видеа как водата е тръгнала след срутването на стената.

В самата бетонна основа е имало технически тунел, който е единствено достъпен откъм машинната зала на ВЕЦ Каховка, а тя е изцяло под руски контрол. Тунелът се вижда на чертежите на съоръжението, които са прикачени най-долу в материала. Освен това украинският инженер Игор Стрелец свидетелства за тунела - в миналото той е прекарал няколко месеца във ВЕЦ Каховка.

Единственото възможно обяснение за разрушаването на бетонната основа на язовира според Стрелец е взрив в тунела. Според него експлозията е унищожила част от основата, след което други части от язовира, намиращи се в близост до мястото на експлозията, са се срутили под напора на водата.

Пред The New York Times, двама американски инженери и експерт по експлозиви са съгласни с украинския експерт. "Ако целта ви е да разрушите язовира, ще е необходима мощна експлозия. Тунелът е идеалното място за поставяне на експлозив", казва Майкъл Уест, инженер, който е специалист по язовирна безопасност. "Ако са заложили експлозиви в тунела, това би обяснило много", добавя Грегъри Бийчър, член на Националната инженерна академия на САЩ и професор в университета в Мериленд.

Инженерите цитират данни от сеизмични станции и сателити като допълнително доказателство, че случилото се във ВЕЦ Каховка е причинено от експлозия. На 6 юни в 2:35 и 2:54 сеизмични станции в Украйна и Румъния записват експлозията. Сензори на американски разузнавателни спътници са засекли топлинни емисии преди срутването на язовирната стена, което също показва експлозия. Отделно и норвежката мониторингова сеизмологична система NORSAR засича данни, показващи взрив.

По-рано Украйна и Русия се обвиниха взаимно в разрушаването на язовира. Украинската страна говори за експлозия в машинното отделение, руснаците - за ракетни удари от ВСУ. OSINT анализаторите пишат, че язовирът може да се е срутил поради по-ранни повреди и неправилна експлоатация от руснаците.

ОЩЕ: Взривът на язовир "Каховка": Русия обвини Украйна със статия в The Washington Post

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес