Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Европейският парламент влияе на живота ни? (ВИДЕО)

07 юни 2024, 15:30 часа • 3838 прочитания

Днес е финалът на предизборната кампания, а утре е денят за размисъл преди вота 2 в 1 на 9 юни.

Изборите за Европейски парламент в някои държави вече започнаха и за това в днешното видео ще отговорим на въпроса как ЕП влияе върху живота ни и какви са основните му функции.

Снимка: IStock

Европейският парламент (ЕП) има 3 основни роли, а именно законодателна, надзорна и бюджетна.

Какво означава това?

От законодателна страна, ЕП приема законите на ЕС заедно със Съвета на ЕС, въз основа на предложенията на Европейската комисия.

Парламентът взима решения относно международните споразумения, разширяването на Европейския съюз и извърша преглед на работната програма на Комисията и отправяне на искания към Комисията за представяне на законодателни предложения.

Надзорната роля на парламента се характеризира с:

• Демократичен надзор на всички институции на ЕС;

  • Избор на председател на Комисията и одобряване на Комисията като орган. Възможност за гласуване на вот на недоверие, който задължава Комисията да подаде оставка; 
  • Освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета, т.е. одобряване на начина, по който се изразходва бюджетът на ЕС; 
  •  Разглеждане на петиции на граждани и отправяне на запитвания 
  •  Обсъждане на паричната политика с Европейската централна банка; 
  •  Наблюдение на избори

Бюджетната роля представлява съставяне на бюджета на ЕС заедно със Съвета и одобряване на дългосрочния бюджет на ЕС — „многогодишната финансова рамка“.

Как всъщност работи Европейският парламент?

Източник: European Union 2024 

Работата на Парламента се състои от два основни етапа:

  • Комисии — подготвят законодателството. В Парламента има 20 комисии и три подкомисии, като всяка работи по определена област на политиката. Комисиите разглеждат предложенията за законодателство, а членовете на ЕП и политическите групи могат да предлагат изменения или отхвърляне на закони. Тези въпроси се обсъждат и в политическите групи. 
  • Пленарни заседания — за приемане на законодателство. По време на тези заседания всички членове на ЕП се събират в пленарната зала за окончателно гласуване на предложеното законодателство и изменения. Те се провеждат обикновено в Страсбург четири дни месечно, но понякога има допълнителни заседания в Брюксел. 

А защо е важно да гласуваме на европейските избори - вижте във видеото: 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес