Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известна гръцка певица напът да скара Гърция и Турция

19 юли 2024, 17:57 часа • 3458 прочитания

Гръцката поп звезда Деспина Ванди е напът да скара Гърция и Турция, става ясно от публикация на гръцкото издание Kathimerini, което се позовава на публикация на Associated Press.

Ванди отказа да пее

Ванди отказа да пее на сцена в Турция, украсена с турското знаме и портрет на бащата-основател на страната Мустафа Кемал Ататюрк, което накара местния кмет да я помоли да напусне града, според съобщения в турските медии.

54-годишната певица трябваше да участва на благотворителен концерт в Чешме, турски курортен град западно от Измир късно в сряда. Тя отказа да се появи, след като властите отхвърлиха искането й знамето и плакатът на Ататюрк да бъдат премахнати, съобщи държавната Анадолска агенция. ОЩЕ: Поп иконата Деспина Ванди отваря ресторант у нас

Публиката я освирка, кметът я изгони

В публикация в Instagram Ванди изрази уважението си към публиката, която „ме уважи с присъствието си на моя концерт“. Но тя разкритикува организаторите, Турската образователна фондация, че са променили събитието от концерт в „забранена и несъгласувана политическа конотация“.

„Участието ми в посоченото събитие е невъзможно“, пише Ванди.

Публиката, изпълнила открития амфитеатър на Чешме, изрази разочарованието си с освирквания, когато причината за нейното решение да не се появи, беше обявена, според вестник Sozcu.

„Няма сила, която да ни накара да свалим нашето знаме или плаката на Ататюрк. Тази дама трябва незабавно да напусне границите на този град“, каза на тълпата кметът на Чешме Лал Денизли, цитирана от Анадолската агенция. 

Съседите Турция и Гърция са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, включително териториални претенции, и са били на ръба на война три пъти през последния половин век.

Инцидентът идва в момент, когато лидерите на Турция и Гърция се опитват да подобрят нестабилните си отношения. ОЩЕ: Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес