Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изоставената от Путин Курска област: Руски журналист показа как живеят руснаците без ток, вода и газ (ВИДЕО)

31 август 2024, 14:53 часа • 6985 прочитания

В 13-минутно видео руски журналист показа кадри от контролираната от украинците Курска област, където пред камерата му застават няколко местни жители. В репортажа, за който не се отбелязва в кое точно селище е заснет, журналистът споделя, че е напуснал Русия преди три години заради отприщената срещу Украйна война.

„Чувствата ми са смесени. Най-после съм в Русия, която много силно ми липсваше. Много исках да се върна и ето ме в Курска област, където съм бил и преди – по работа преди 15 години, когато беше тихо и спокойно. Сега тук е страшно и се стреля. Русия се превърна в страна, в която управляват масови убийци, на които не исках да служа. Ако някой ми каже, че съм предател, ще ви отговоря, че предателите сте вие, защото поддържате тази власт или си мълчите. Ако всички бяха казали „Не“, всичко това нямаше да се случи“, казва той.

Имаше ли евакуация и какво мислите за Путин?

Репортерът задава въпроси на петима местни жители – как живеят сега, получили ли са помощ от руските власти, имало ли е организирана евакуация, какво мислят за Путин.

Още: Недоволството от Путин е малко: На руснаците не им пука за Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО)

Отговорите са – властите ни изоставиха, евакуация нямаше, разбрахме, че е започнало украинско настъпление в нощта на 5 срещу 6 август, но отначало мислехме, че ще е обикновен обстрел, каквито имаше често. Научихме какво се случва едва когато видяхме по улиците украинските военни, а нашите просто избягаха.

Как се отнасят с вас украинските войници? – Отговор: Нормално се отнасят, възпитани са, поздравяват ни.

Как живеете? – Отговор: Нямаме газ, вода и ток, храната си приготвяме на огнище, вода си носим от близката река. Украйна от време на време ни изпраща хуманитарна помощ – хляб, вода, консерви. От руска страна – няма помощ.

Още: Путин изтегля паравоенна бригада от Африка за защита на Курск

На въпрос „Носеха се слухове, че украинците са разстреляли мирни хора някъде тук?“, всички отговарят, че не са чули подобно нещо.

Но на въпросите „Ако знаехте, че така ще се случи, щяхте ли да гласувате за Путин? и „Какво бихте казали на Путин сега?“ хората избягват да отговарят директно и казват: „Не знам“ и „Ох, не мога нищо да му кажа“.

Сирски: Русия е прехвърлила 30 000 военни от Украйна в Курск, владеем 100 селища там

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес