Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите в САЩ: Време за последното обратно броене в Украйна

01 октомври 2024, 07:30 часа • 1445 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с американския си колега Джо Байдън и с вицепрезидента Камала Харис в момент, който може да се окаже решаващ след избухването на широкомащабната война в Украйна преди повече от 900 дни.

Обратното броене започна на няколко часовника едновременно. Ще успеят ли украинските военни да задържат отбранителни линии в източната част на страната? Ще събере ли Русия военен юмрук, за да пробие украинската защита преди зимата? Ще позволят ли САЩ и техните съюзници в НАТО на Украйна да използва доставените оръжейни системи за далекобойни удари срещу Русия? Ще успее ли западният военнопромишлен комплекс да организира достатъчни и навременни доставки на военна техника за Киев? И не на последно място, кой ще спечели президентските избори в САЩ и ще заеме поста през януари 2025 г.? Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

Осъзнавайки, че сроковете изтичат, Зеленски се надява, че САЩ и техните партньори ще спрат часовника. Неговата теория за победата идва от две предположения.

Първо, че Русия няма да може да поддържа военните си усилия в дългосрочен план без да има достатъчно сериозни проблеми за Кремъл, които ще принудят руснаците да седнат на масата за преговори.

Второ, ако Запада се ангажира с бързо и масово попълване на украинските военни резерви, придружено от надеждни гаранции за сигурност, тогава руснаците ще трябва да признаят, че не могат да смажат Украйна във война на изтощение.

Планът за победа на Киев на практика измества фокуса от бойните полета в Източна Украйна към военния капацитет на Русия. За да сложи край на войната, Киев трябва да наруши и подкопае способността на Русия да произвежда и разполага своя арсенал, преди той да достигне Украйна. Следователно това ще изисква не само западно разрешение за използване на доставени от НАТО системи, но и достатъчно оборудване за нанасяне на бързи и разрушителни удари. Освен това Киев изисква по-конкретни гаранции за сигурност от Запада, за да увеличи рисковете за руските планове за ескалация в бъдеще. Още: На Украйна не й трябва сделка с Русия, а само винаги да я държи на един изстрел разстояние

Кремъл дрънка с ядрено оръжие

Неслучайно съобщението на диктатора Владимир Путин за поправките в стратегическата ядрена доктрина на Русия съвпадна с посещението на Зеленски в Съединените щати. Путин твърди, че ако неядрена държава предприеме масирана атака срещу Русия, използвайки ресурси, осигурени от ядрена държава, Москва си запазва правото да разглежда това като екзистенциална заплаха за своите възпиращи способности и да реагира по съответния начин. По същество Путин казва, че оттук нататък не възнамерява да прави разлика между Украйна, която използва определени ресурси, и държавата, която ги предоставя и улеснява тяхното прилагане, пише The National Interest.

По свой собствен начин и Зеленски, и Путин настояват САЩ и Запада да изяснят качествено и количествено какво се разбира под "победа за Украйна". И сега екипът на Байдън-Харис трябва да отговори на няколко ключови въпрос.

Първо, приемат ли те теорията за победата на Зеленски? Приемат ли възможността за големи разрушителни удари срещу руски аванпостове, бази и логистични центрове като начин за прекратяване на руската офанзива и възможност Путин да седне на масата за преговори?

Второ, вярват ли на Путин и неговите изявления, че подобно използване на западните системи е пряк път към (ядрена) ескалация? Още: Зеленски е минал през Ада: Детайли от срещата на украинския президент с Тръмп

Трето, могат ли Съединените щати, самостоятелно или в коалиция със съюзници, да предложат на Зеленски нивото на гаранции за сигурност, което той търси, без договорът да изисква одобрението на Сената или единодушието на НАТО? Дали подобно изпълнително споразумение ще бъде прието сериозно както от Киев, така и от Москва?

И накрая, уверени ли са, че западният военнопромишлен комплекс ще възприеме последния транш от помощта, който се пренасочва от доставки на оръжие от американски складове към предоставяне на Украйна на пари за купуване директно от военни компании, като достатъчен стимул за увеличаване на производството?

Свързан с това е и друг въпрос: важна ли е украинската подкрепа за изхода от изборите в САЩ? Ще получи ли вицепрезидентът Камала Харис повече гласове само защото подкрепя Украйна? Обратно, бившият президент Доналд Тръмп ще загуби ли подкрепата на избирателите само защото наскоро каза, че Украйна е трябвало да преговаря по-рано, включително да се съгласи с формулата от Истанбул през 2022 г.? Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Харис ще изчака да отговори на тези въпроси до изборите на 5 ноември, когато може да предприеме действия, без да повлияе на резултата. Москва от своя страна ще направи всичко възможно да промени колодата с карти през следващите седмици. Така ще видим чие време ще изтече по-бързо. Още: Тръмп обеща на Зеленски "много бързо" спиране на войната

Автор: Николас Гвоздев, за The National Interest

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес