Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия - в центъра на коронавируса, по света има над 3000 нови болни

10 март 2020, 06:00 часа • 6665 прочитания

Темата "коронавирус" изглежда далеч от изчерпване, предвид безпрецедентните мерки, взети късно снощи в Италия за овладяване на епидемията там. Но такива мерки вече има не само в Италия или Китай – Монголия реши да затвори всичките си градове, в опит да спре разпространението на заразата, предаде БГНЕС. В азиатската страна има само 1 регистриран случай, при това тава дума за работник на чуждестранна компания, който пристигнал наскоро с полет от Москва.

"Карантината се налага от този момент до 16 март", каза вицепремиерът Енхтувшин Улзисайхан на специално свикана пресконференция.

Според данните на университета "Джонс Хопкинс", за денонощие болните в цял свят са се увеличили с малко над 3000 души и вече са над 113 700, но има данни и за над 114 000. Оздравелите са над 63 663, смъртните случаи да над 4000. В Китай, откъдето тръгна заразата, почти няма нови разболели се – общо само 19 души повече, като общият брой разболели се възлиза на 80 754 души, при 59 885 оздравели и 3136 смъртни случая, от които 3024 в огнището Хубей, където са оздравели над 47 500 души!

Италия

В Италия ситуацията стана взривоопасна, след като страната вече е втората в света с най-много болни – 9172 души според данните на "Джонс Хопкинс". Оздравелите са 724, починалите са вече 463.

Припомняме, че снощи цяла Италия беше поставена под карантина. Предвижда се забрана на пътуванията, която важи за всички италианци и има само три изключения - пътуване до работното място, проблеми със здравето или извънредни ситуации в семейството. Забраняват се всички масови прояви, като това вече важи и за проявите на открито.

Работното време на заведенията се ограничава до 18:00 часа, като ще бъде позволено да отворят само тези, които могат да осигурят поне 1 метър разстояние между клиентите.

Обявеното по-рано затваряне на училища и университети няма да е в сила до 15 март, а до края на месеца.

Обявеното в Ломбардия и някои общини на Венето, Пиемонт и Емилия-Романя затваряне на кина, театри, музеи и концертни зали вече важи за цялата страна.

Затварят се и всички ски курорти, независимо от местоположението им.

Общественият транспорт ще продължи да работи на територията на цяла Италия.

Засега не е ясно как ще бъдат приложени толкова мащабни мерки, с които трябва да се съобрази 60-милионното население на Италия, коментира АФП. Имаше много сигнали, че карантината в Милано се нарушава лесно, като влаковете продължаваха да пристигат и тръгват на основната гара в града, а летището също работеше. Много хора се придвижиха до Южна Италия и се стигна до ситуации, в които полиция спираше паникьосаните хора.

Междувременно, заради коронавируса избухнаха и затворнически бунтове – поради забраната за посещения. На няколко места надзиратели бяха взети за заложници, съобщава се и за няколко избягали затворници.

Бунтовете започнаха в затвори в Северна Италия, но в понеделник вече имаше размирици в поне 25 изправителни домове в цялата страна. Най-тежки са безредиците в голям затвор край град Модена. Там бяха убити трима души. Още четирима са били убити след преместването им в други затвори, заради избухналите бунтове. Някои от смъртните случаи са били свръхдози с опиати, които затворниците откраднали от клиниките. Двама надзиратели пък бяха взети за заложници от затворници в изправително заведение край град Павия. Те бяха освободени след специализирана полицейска операция в затвора.

Европа и Балканите

Във Франция официално няма нови случаи и те са още 1209, но стана ясно, че френският министър на културата Франк Ристер е болен. Той се лекува в домашни условия, защото състоянието му не е тежко. Не е ясно как министърът се е заразил, но е много вероятно да е заради посещения във френския парламент, където бяха потвърдени 4 случая. Иначе смъртните случаи във Франция остават 19, за излекувани се считат 12 души.

В Германия вече има първи смъртен случай, а има и втори. Със сигурност единият починал е 89-годишна жена, за другият случай няма подробности. Болните в Германия са 1176, оздравелите са 18.

Във Великобритания вече има 5 смъртни случая, като петият починал отново е възрастен – този път над 70-годишна възраст, с други хронични заболявания. Болните са 321, оздравелите - 18.

В Испания случаите са над 1000, починалите станаха 28, за оздравели се считат 32 души, твърди "Джонс Хопкинс".

На Балканите – Гърция е със 73 случая според "Джонс Хопкинс", но има данни на други места за увеличение до 84 души, като гръцкото здравно министерство потвърди точно числото 84. В Румъния случаите са 15, но има данни за нови 2, в Хърватия са 12, макар че "Джонс Хопкинс" съобщава за още 1 нов през последното денонощие. Румъния също спира всички полети от и към Италия за две седмици.

В Северна Македония има четвърти случай - директорка на клиника за кожни болести, която пътувала в рискови райони и 5 дни ходила на работа, без да се постави в карантина.

През последните 24 часа в Словения са потвърдени три нови случая на заразени с коронавирус, с което общият им брой достигна 29.

В Сърбия има втори случай - според информация на специализирания сайт covid19.rs.

Голямата промяна е Кипър – там вече има 2 официални случая. И двамата са мъже – единият е на 25 години и се е върнал в страната от Милано. Първоначално е с отрицателен тест, но е останал под карантина и впоследствие е излязъл положителен тест. Вторият случай е на 64-годишен мъж, който се е върнал от Великобритания на 3 март. Здравното министерство на Кипър проследява всички контактни хора.

Традиционните паради по случая Денят на Свети Патрик се отменят в цяла Ирландия. Към това решение се присъединиха съседите от Северна Ирландия.

Парадът в Дъблин е едно от най-големите ежегодни събития в ирландската столица, което събира хиляди участници и стотици хиляди зрители. Свети Патрик е патрон на Ирландия. На последния парад в Дъблин имаше около 500 000 души.

По-рано премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че страната ще вкара 430 милиона евро в целеви фонд за борба с коронавируса. Кабинетът вече гласува пакет от допълнителни болнични дни и по-голяма компенсация за тези, които не могат да работят заради новата зараза.

Досега в Ирландия има регистрирани 24 случая на коронавирус, като в понеделник бяха открити трима новозаразени, сред които една здравна работничка.

По света

Най-зле извън Китай и Италия продължават да са Южна Корея и Иран. В Южна Корея има 7478 болни, 118 оздравели и 53 смъртни случая. В Иран болните са 7161, оздравелите са 2394, смъртните случаи са 237.

В САЩ 738 души са болни, вече има 26 смъртни случая, а 8 души се считат за оздравели. Американският президент Доналд Тръмп пък започна разговори с Конгреса за вземане на мерки от икономическа гледна точка. 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че не се е подлагал на тест за коронавирус, но не знае дали Тръмп е бил изследван. По-рано стана ясно, че конгресмен, който е летял с Доналд Тръмп в правителствения самолет Air Force One, е бил в контакт с носител на коронавируса.

Конгресменът Мат Гетс стана четвъртия конгресмен от Републиканската партия, който си самоналага карантина, заради възможността да е заразен. Досега няма данни Гетс да е носител на вируса, нито пък има оценка колко голяма би била възможността да го е предал на Доналд Тръмп по време на съвместен полет.

В Канада вече има първи смъртен случай от новия коронавирус, съобщиха здравните служители в най-западната провинция Британска Колумбия. Става въпрос за случай в старчески дом.

Канада е регистрирала 71 потвърдени или предполагаеми случаи на коронавирус, но най-новите данни на "Джонс Хопкинс" са за 77 болни. Повечето са в най-населената провинция Онтарио или в Британска Колумбия.

Нови мерки и в Израел. "Всички, които се връщат в Израел от чужбина, ще бъдат поставени в изолация за 14 дни", написа в Twitter премиерът Бенямин Нетаняху, според BBC.

Вътрешният министър на Израел Ариех Дери каза, че мярката за борба с коронавируса влиза в сила незабавно. Ограничението ще се прилага и спрямо чужди граждани, още от снощи.

Пристигналите в Израел чужденци ще трябва да докажат, че разполагат с необходимите условия за настаняване, за да бъдат под карантина 14 дни. Предвижда се мярката да е в сила в следващите две седмици.

Още: "Няма нови случаи на коронавируса у нас"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес