Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Християн Мицкоски преброи 800 българи в РСМ и десетки хиляди македонци у нас (ВИДЕО)

21 октомври 2024, 21:47 часа • 1266 прочитания

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че би било добре промяната на конституцията да е за първи път, а не като за десети път без резултат, но със задължения. Той направи това изказване по време на европейската среща на върха, посветена на Европейския съюз (ЕС) в Залцбург.

Още: Мицкоски: Македония направи много отстъпки, Европа трябва да отвори вратите си

„Сега отново трябва да променим конституцията си. Каква е необходимостта от промяна? В нашия преамбюл, в нашата конституция, трябва да заложим малко българско малцинство. Става дума за няколкостотин граждани, много съм точен. Не говорим за няколкостотин хиляди, говорим за нещо между 800 и 900 граждани, които казват, че са част от българската общност“, каза премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски.

Още: Условия от Скопие за коридор 8: Искат заедно да пробием тунела

В изказването си той добави, че заради отлагането на членството в ЕС разочарованието сред гражданите нараства и има усещането, че „ние сме предадени от европейските ценности". „И сега трябва да застана пред моите граждани и да кажа: Вижте, скъпи граждани, мои ученици, ние отново трябва да променим конституцията. Съжалявам за раните ви от последната промяна на конституцията, но знаете, че това е нещо обичайно. Никой не може да ни разбере. Ние сме малка нация в сърцето на Балканите, без излаз на море, и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори“, посочи Мицкоски.

Още: Християн Мицкоски оптимист за еврочленството на Северна Македония

Министър-председателят на Северна Македония говори и за македонската общност в България. „Повярвай ми, не говорим за сто. Говорим за десетки хиляди хора. Нарушават ли се нечии човешки права и затова трябва да го правим, отново и отново? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са нарушени?“, каза Християн Мицкоски.

По думите му в Европа има институция, която може да реши дали нечии права са нарушени и това е Европейският съд по правата на човека. „И какво реши съдът през изминалите години? 14 пъти в полза на македонската общност в България и нула пъти за българската общност в Македония“, заяви премиерът на Северна Македония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес