Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хомосексуалните в Русия искат Путин на съд в Хага и поддържат масово Украйна

11 март 2024, 21:22 часа • 2171 прочитания

Мнозинството от хомосексуалистите в Русия желаят победа на Украйна и трибунал за Владимир Путин. Това показват данните от проучване на настроенията сред общността. Според организаторите, главният упрек на хомосексуалистите към руските власти е свързан с войната, а не с хомофобията.

Още: Европейски политици използват много омразна реч срещу ЛГБТИ, показва доклад

Редакцията на медиапроекта "Парни ПЛЮС“ е предложила на анкетираните да попълнят анонимен въпросник относно тяхното отношение към войната в Украйна. Анкета е публикувана на 24 февруари — на втората годишнина от руската инвазия. В проучването са взели участие 271 човека (от тях 249 — от Руската федерация).

Резултатите показват следното:

▪️ 74,6% от ЛГБТ-хората обявяват, че поддържат Украйна и осъждат руската агресия. Само 8 респонденти споменават хомофобията сред основните претенции към руския режим. Основно участниците се фокусират върху престъпленията в Украйна и върху репресиите в страните.

▪️ 71,5% не са променили своята позиция след началото на войната. 8,4% са били по-радикални в антивоенните възгледи, 6% са престанали да поддържат руския режим, а 5% са били по-умерени във възгледите или просто са спрели да мислят за войната.

Още: Позорно: Руски специален отряд преби представители на ЛГБТ общността (ВИДЕО)

▪️ 201 участници се намират в Русия, а 48 са емигранти. Принципни разлики в позициите между тях няма. Повечето от тези, които осъждат Москва, желаят победа на Украйна и връщане към границите от 91-ва година, а на Путин — смърт или съд в Хага.

▪️ 95% от респондентите с антивоенна позиция казват, че войната е повлияла негативно на живота им. Сред основните им проблеми са: разрив на отношенията с близки, влошаване на психичното здраве, мисли за емиграция, самоцензура, недостиг на лекарства, икономически проблеми, уволнение.

▪️ 73% или 135 от отговорилите се отнасят негативно и към действията на Запада спрямо кризата. Сред причините за недоволство са недостатъчната подкрепа за Украйна, продължаващата търговия с Русия, неправилната визова политика спрямо настроените антивоенно руснаци и тези от ЛГБТ-общността.

Още: Проучване: За половината българи ЛГБТИ хората са като всеки един от нас (СНИМКИ)

Източник: "Можем объяснить"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес