Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харков вече има вода и ток след прекъсването, дело на руснаците (ВИДЕО)

12 септември 2022, 10:33 часа • 2104 прочитания

Водното снабдяване в Харков е било възстановено през нощта между неделя и понеделник, а метрото и наземния електрически транспорт функционира, както обикновено. Това съобщи кметът на втория по големина град в Украйна Игор Терехов в Telegram.

Съобщението му рано тази сутрин идва след руския обстрел, който остави на тъмно и без вода по-голямата част от Харковска област. Докато токът в болниците спираше, Украйна нарече действията на руските войски акт на „отмъщение“ заради украинските успехи на фронта. Силите на Киев водят мащабна контраофанзива и вече са си възвърнали по-голямата част от Харковския регион, който доскоро бе окупиран от руснаците.

„Благодаря на всички, които направиха и невъзможното в тази най-трудна нощ за Харков, за да върнат живота в града към нормалното. Загасиха огъня, върнаха електричеството и водното снабдяване. Вие сте герои!“, написа Терехов.

Но в същото време съобщи, че руски удар по жилищна сграда в квартал Новобаварски е убил двама цивилни граждани, а още двама са ранени. Жертвите на руските ракетни атаки в града през тази нощ са общо 3, съобщиха от спешната служба.

По-рано съветници на украинския президент Володимир Зеленски съобщиха, че в електроцентрала номер 5 в Харков е избухнал пожар. През нощта гражданите са били евакуирани от метрото след три експлозии и активиране на въздушните сирени. Руснаците са изстреляли общо 11 ракети, но повечето от тях са били унищожени, съобщават украинските власти.

Съобщения за прекъсване на електрозахранването имаше и в съседните области Суми и Полтава, както и в Днепропетровск, което засегна милиони граждани. Заместник-ръководителят на президентската канцелария на Украйна Кирило Тимошенко заяви, че електрозахранването там вече е възстановено.

Самият президент Зеленски заяви, че Русия е отговорна за мащабното прекъсване на електроснабдяването в Източна Украйна, като обвини Москва, че умишлено е засегнала гражданската инфраструктура. "Има пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област, частично - в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Няма военни съоръжения там. Целта е хората да бъдат лишени от светлина и топлина", написа той.

ОЩЕ: Зеленски: Не съм готов за преговори с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес