Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакери са имали достъп до изборите във Великобритания над една година

09 август 2023, 01:23 часа

Избирателната комисия на Великобритания, която контролира изборите в страната, е била хакната от "враждебно настроени лица", които са имали достъп до системата ѝ повече от година, предаде Агенция Франс Прес.

Реклама

"Днес обявихме, че сме били обект на сложна кибератака и нашите системи са получили достъп до враждебни субекти", написа независимият орган в Туитър.

Тя не назова имената на нападателите, които са имали достъп до сървърите, съхраняващи нейната електронна поща, системите за контрол и копия на избирателните списъци, съдържащи данни за милиони избиратели.

Още: Великобритания може да се окаже горчив житейски опит за много украински бежанци

"Знаем кои системи са били достъпни за враждебните участници, но не сме в състояние да знаем окончателно до какви файлове може да е имало достъп или не", заяви в изявление главният изпълнителен директор на избирателната комисия Шон Макнали.

Инцидентът е установен през октомври 2022 г., след като в системите ѝ е открита подозрителна дейност.

"Стана ясно, че враждебни участници са получили достъп до системите за първи път през август 2021 г.", заявиха от комисията.

"Съжаляваме, че откриването му е отнело толкова много време".

Още: Цените на имотите във Великобритания падат с най-бързия темп от 14 години насам

Тя обясни, че е било необходимо да предприеме коригиращи мерки, включително да блокира достъпа на хакерите, да оцени степента на инцидента и да въведе "допълнителни мерки за сигурност", преди да оповести инцидента публично.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес