Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция ще помага на Украйна в обучението за F-16 и ще възстановява Одеса (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 17:02 часа • 601 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Това се случи в кулоарите на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 октомври.

Споразумението проправя пътя за активното участие на Гърция в усилията за възстановяване на Украйна, по-специално на Одеса - град със силни културни и исторически връзки с Гърция, за чието съживяване Мицотакис обеща да помогне по време на посещението си там през март миналата година, съобщи гръцкото правителство.

При визитата на премиера в Одеса тогава руска ракета падна на няколкостотин метра от него и Зеленски: Мицотакис към Кремъл след атентата в Одеса: Не ни уплашихте, ще подкрепим Украйна.

Гърция ще помага за обучението на украински пилоти

"От началото на пълномащабното нахлуване на Русия Гърция оказва военна подкрепа на Украйна, включително материална и техническа помощ, както и обучение. Днес подписахме споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис", написа Зеленски в профила си в X.

Още: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

"Гърция е готова да продължи да посреща най-неотложните нужди на Украйна в областта на отбраната. Тя също така ще предостави допълнителни ресурси за ускоряване на обучението на F-16 за нашите пилоти и техници", допълни той.

"Изказвам благодарност на Гърция за помощта и предоставените възможности за отбраната на страната и народа ни", не пропусна да отбележи Зеленски.

Още: Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес