Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция иска да лидира евроинтеграцията на Западните Балкани

02 октомври 2024, 09:22 часа • 485 прочитания

Гърция ще продължи да ръководи интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз. Това коментира външният министър Йоргос Герапетрис по време на среща на министрите в Берлин, част от „Берлинския процес“, пише Kathimerini. Герапетрис подчерта, че разширяването на ЕС го прави по-силен.

Думите му идват на фона на решението на постоянните представители на ЕС да започнат преговори за членство с Албания, което означава нейното отделяне на процеса на Северна Македония. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Лидерът Гърция

Той обърна внимание на "уникалния статут на Гърция" като най-старата членка на ЕС от Балканите и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и потвърди ангажимента на Гърция да запази водеща роля в усилията за интеграция.

Изискванията към страните от Западните Балкани

Министърът подчерта още, че страните от Западните Балкани трябва да спазват стандартите на ЕС, международното право и принципите на върховенството на закона, като подчерта, че не може да има компромиси по тези основни критерии.

„В разгара на войни и катаклизми в по-широкия регион, за Балканите е изключително важно да служат като стълб на мира, стабилността и просперитета“, каза Герапетрис. ОЩЕ: Македонски вицепремиер: Убеден съм, че конституционните промени ще станат до края на годината

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес