Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш: Студената война се върна, ООН трябва да се промени

23 април 2018, 09:06 часа • 1351 прочитания

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призна неефективността на Съвета за сигурност на ООН и заговори за началото на нова студена война. Това стана в негово интервю за шведската телевизия SVT, съобщи Лента.ру.

В отговор на въпрос за законността на въздушните удари по Сирия той каза, че "има разбираеми правила за решаването на такива ситуации, но сега е важно да не гледаме назад."

"Студената война се върна", заяви Гутериш, като отбеляза, че в сравнение с аналогичния период от XX век има съществени разлики.

"Тогава имаше сериозен конфликт между САЩ и Съветския съюз. Сега Вашингтон и Москва не контролират всички, както преди. Много страни в региона са активни: Турция, Иран, Саудитска арабия и други, няма два еднородни контролируеми блока", обясни Гутериш.

"По време на Студената война съществуват функции за диалог, контрол и комуникации, за да се гарантира, че когато възникне риск от конфронтация, събитията няма да излязат извън контрол. Сега те вече нямат механизми. Ето защо ситуацията беше толкова опасна и аз се радвам, че всичко се успокои.", допълни още генералният секретар.

Гутериш определи, като "сериозен" конфликта между Русия и Запада: "Ние трябва да направим всичко възможно, за да възстановим диалога, така че страните да може да преодолеят напрежението." 

На 1 януари Гутериш обяви "червена тревога” и определи заплахите, стоящи пред човечеството. По думите му светът е направил крачка назад, но той все още може да бъде безопасно място, ако световните лидери се обединят.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес