Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви ли се Русия да обстрелва обекти, директно касаещи украински АЕЦ?

21 февруари 2023, 10:28 часа • 1797 прочитания

Русия може би подготвя информационно почвата за ракетни удари, насочени конкретно срещу енергийна инфраструктура на украинците АЕЦ. Такова опасение изказва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), като се позовава на официално съобщение в Телеграм канала на руското военно министерство.

В самото съобщение става въпрос за предполагаема "провокация" от украинските власти, които доставили "няколко контейнера с радиоактивни вещества от територията на една от европейските държави, заобикаляйки митническата проверка". Руснаците твърдят, че тези контейнери щели да бъдат използвани за инсцениране на локално замърсяване "в района на една от радиационно опасни обекти, контролирани от киевския режим".

Това съобщение кара ISW да припомни какво написа буквално ден по-рано пропагандният руски канал Readovka – че трябва да се обстрелва енергийна инфраструктура, директно свързана с украинските АЕЦ, за да бъдат те принудени в крайна сметка да спрат изцяло работа. "Възможно е руското военно министерство да подготвя почвата за такива удари", смятат от ISW.

Руски разпад: Пригожин срещу Кадиров, ЧВК Вагнер и ДНР срещу руската армия (ВИДЕО)

Междувременно "Енергоатом" съобщи, че още 600 руски войници са пристигнали в АЕЦ Запорожие и че руснаците продължават да изграждат фортификационни съоръжения в ядрената централа.

ОЩЕ: Заради Пригожин напрежението в руската армия расте (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес