Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

06 юни 2024, 12:15 часа

Руският диктатор Владимир Путин, заради чиято пълномащабна война в Украйна НАТО затегна отбраната си в Европа, заяви, че Москва не иска да напада Алианса. Така той отговори за евентуална руска атака срещу военния съюз със същите думи, с които преди това отричаше подготовката за нападение срещу Украйна.

Реклама

Още: Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Русия ще напада НАТО? "Глупости", казва Путин

"Те смятаха, че Русия иска да нападне НАТО. Напълно ли сте се побъркали? Глупави ли сте изобщо - като тази маса? Кой го измисли? Това са глупости, разбирате ли? Глупости (...) Погледнете потенциала на НАТО, погледнете потенциала на Русия, каза издирваният от съда в Хага диктатор на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той добави, че Русия нямала "имперски амбиции“ - въпреки дългогодишната политика на режима в Кремъл да завладява нови и нови територии - Грузия, Украйна и т.н.

Още: Путин отказва да посочи руските загуби в Украйна (ВИДЕО)

Дежавю

По подобен начин през 2019 г., на инвестиционния форум „Russia Calling“, той отговори на въпрос за евентуално нападение срещу Украйна. Става въпрос за три години преди началото на пълномащабната инвазия и пет години след като руснаците подпалиха войната в Донбас.

Още: България е в центъра на план на НАТО при война с Русия

Снимка: Kremlin.ru

"Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия няма да нападне никого. Колко са жителите на Европейския съюз и НАТО? Какъв е общият им икономически и военен потенциал? Това са просто глупости, глупости. Руската заплаха е измислица на онези, които искат да се възползват от ролята си на авангард в борбата срещу Русия", твърдеше тогава Путин, припомня независимият Телеграм канал "Кримски вятър".

Още: Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

Към този момент диктаторът води над две години пълномащабна и агресивна война в Украйна, а Европа и НАТО все повече се страхуват, че ако Киев загуби, Путин ще продължи към Полша, Прибалтика, Молдова и т.н.

Още: Висш генерал: НАТО има 2-3 години, за да се подготви за възстановяването на руската армия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес