Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гнусно нападение": Турция осъди изгарянето на Корана в Швеция

21 юли 2023, 10:33 часа • 2214 прочитания

Турция остро осъди "гнусното нападение", насочено срещу свещената книга на исляма - Корана, в близост до иракското посолство в Швеция, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на турското външно министерство.

МВнР на Турция призова Швеция да предприеме "възпиращи мерки" за предотвратяване на престъпления от омраза срещу исляма и милиарди мюсюлмани като част от международните си отговорности, по-специално задълженията си по линия на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета на Европа. "Турция е готова да работи заедно със страните, в които се извършват такива нападения в областта на ислямофобията, ксенофобията, расизма и дискриминацията", се допълва в изявлението.

Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, също остро осъди "подлия акт" срещу Корана в Швеция. "Това подло действие е обида за демокрацията и свободите и престъпление срещу човечеството. Шведското правителство трябва да преразгледа законите, решенията и практиките, зад които се крие", написа Кълъч в Туитър.

Турският външен министър Хакан Фидан проведе отделни телефонни разговори по въпроса с колегите си от Ирак, Саудитска Арабия и Египет. Обсъдени са били мобилизирането на Организацията за ислямско сътрудничество, както и съвместни мерки във връзка с нарастващите антиислямски движения и престъпленията от омраза в Европа, се казва в изявление на турското МВнР.

ОЩЕ: Екстремистът Расмус Палудан пак подпали Корана, този път в Дания (ВИДЕО)

Рано сутринта вчера тълпа иракчани щурмуваха посолството на Швеция в Багдад и го подпалиха в знак на протест срещу изгарянето на копие на Корана миналия месец от Салван Момика, иракчанин, живеещ понастоящем в Швеция.

Министерството на външните работи на Швеция осъди нападението срещу посолството си в Багдад, определяйки го като "сериозно нарушение" на Виенската конвенция.

След щурма на дипломатическата мисия на Стокхолм иракчанинът отново оскверни копие на Корана, като стъпка него и иракското знаме пред посолството на Ирак в Швеция.

Вчера Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова своя шарже д'афер в Швеция. Решението бе взето, след като иракското правителство предупреди Швеция, че ще прекрати двустранните дипломатически отношения, ако допусне ново изгаряне на Корана на своя територия. ОЩЕ: Ирак изгони шведския посланик

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес