Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

10 юли 2024, 11:59 часа • 4438 прочитания

Русия не разполага с необходимите боеприпаси и войници, за да започне нова мащабна офанзива в Украйна, съобщи Reuters на 9 юли, цитирайки думите на неразкрит високопоставен служител на НАТО.

В изказване преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон служителят е заявил пред репортери, че Москва е понесла "много големи" загуби, докато се опитва да използва ограничените си териториални придобивки.

Още: Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

Новата руска офанзива, започнала на 10 май в североизточната част на Харковска област на Украйна, на практика забуксува. Все пак армията на диктатора Владимир Путин подължава да оказва натиск в Донецка област - на запад от Авдеевка (Покровското направление), при Часов Яр (Краматорското направление) и при град Торецк. Много анализатори смятат, че офанзивата в Харковска област е била именно с тази цел - да пренасочи натам вниманието на украинските сили, докато руснаците пробват да разширят контролираната зона на изток.

Още: Неописуем брой атаки с руски дронове за 24 часа: Бъдещ руски пробив в Донецка област - оценка

Грешните ходове на руското командване според НАТО

"Това, което им се налага да правят, е да заповядват на недостатъчно окомплектовани, неопитни части да се придвижват в райони за постигане на нереалистични цели", съобщава служителят на НАТО, цитиран от Reuters.

"Смятаме, че за да поддържа реални настъпателни операции, Русия ще трябва да осигури значителни доставки на боеприпаси от страни извън това, което вече получава от Иран и от Северна Корея", отбелязва членът на Алианса. По думите му, за целта ще е необходима и нова вълна на мобилизация в Руската федерация.

Москва задълбочи военното сътрудничество с Техеран и Пхенян по време на пълномащабната война. Докато Иран предоставя на Русия дронове "Шахед", използвани за нападения срещу украински градове и инфраструктура, Северна Корея е снабдила Путин с балистични ракети и милиони артилерийски снаряди и дори е изпратила военни инструктори, твърдят западни наблюдатели.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Още: Промяна няма: И новият ирански президент увери Путин в подкрепата си към Русия

Възможно ли е ново украинско контранастъпление?

Според източника от НАТО украинската отбрана се е подобрила значително, въпреки че също е понесла тежки загуби. Ще мине известно време, преди Киев да натрупа достатъчно ресурси, за да започне собствена контраофанзива, отбелязва той.

Още: След убийството на деца в болници в Киев заради Путин: В Русия има страх за техните деца (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента не е уместно да се говори за украинска контраофанзива, тъй като Киев трябва да се съсредоточи върху защитата на това, което има. Всякакъв отпор срещу руските сили ще бъде възможен, след като пристигнат достатъчно оръжия, твърди той.

Още: Позната от Авдеевка кална тактика носи успех на руснаците при Торецк в Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес