Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия възнамерява да намали двойно военната помощ за Украйна през 2025 г.

17 юли 2024, 11:30 часа • 2158 прочитания

Германското правителство планира да одобри бюджета си за 2025 г. в сряда, 17 юли, след месеци на спорове. Целта на кабинета е да преодолее разликата от 17 млрд. евро между планираните разходи и приходите.

Най-голямата икономика в еврозоната избегна рецесията в началото на годината, но растежът е по-бавен от очакваното и германското правителство, подобно на Великобритания и Франция, се бори да запълни бюджетната дупка.

Бюджетът за 2025 г. е съобразен със средносрочното финансово планиране до 2028 г. - годината, в която се очаква да изтече специалният фонд за въоръжените сили, предназначен за постигане на минималните цели на НАТО за разходите. Според агенция Reuters, която разполага с чернова от проектобюджета, средствата за Украйна ще намалеят сериозно през следващата година.

Още: Украйна планира прекратяване на войната чрез преговори, твърди NYT

Парите за Украйна са много по-малко

Правителството в Берлин ще намали военната помощ за Киев до 4 млрд. евро - почти двоен спад спрямо 2024 г., за която са заделени 8 млрд. евро, съобщава Reuters.

По-рано през юли Der Spiegel съобщи, че милиардите евро, предвидени в настоящия федерален бюджет за подкрепа на Украйна за 2024 година, са до голяма степен изчерпани или са обвързани с договорни задължения. За втората половина на 2024 г. са останали само малко под 200 000 евро за нови доставки.

Снимка: германският финансов министър Кристиан Линднер, Getty Images/Guliver

Още: Кремъл осъди решението на САЩ да разполагат ракети  с голям обсег в Германия

Още за германския бюджет

Правителството също така планира да приеме допълнителен бюджет за текущата година в сряда с 11 млрд. евро нови заеми, което прави общо 50,3 млрд. евро нетни заеми.

Още: Германия тайно е прехвърлила голям пакет оръжия на Украйна - има изненада

Новите правила на Европейския съюз допълнително ограничават фискалните възможности на Германия, като според финансовото министерство в Берлин те изискват по-строги корекции, отколкото при националните разпоредби.

"Очаквам всяка държава членка да се съобразява с нашите фискални правила", заяви германският финансов министър Кристиан Линднер в понеделник преди срещата на финансовите министри на ЕС. "В наш общ интерес е да поддържаме устойчивостта на нашия публичен дълг".

Още: Германия е готова с "Оперативен план" в случай на война с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес