Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия тайно е прехвърлила голям пакет оръжия на Украйна - има изненада

15 юли 2024, 14:02 часа • 2683 прочитания

Германия тайно е предоставила на Украйна солиден пакет военна помощ, който включва тежки бронирани машини, съобщава германското издание Merkur.de.

Още: Кремъл осъди решението на САЩ да разполагат ракети  с голям обсег в Германия

Десетки танкове и бронирани машини на пехотата

За да може Украйна да продължи да се защитава от нападение, което нарушава международното право, в края на юни и началото на юли Берлин "почти тайно и почти незабелязано" изпрати на Киев огромен военен пакет за армията. Наред с други неща, става дума за 39 танка, твърди медията.

Още: С американски БТР "Брадли": Украински затворници щурмуват руски позиции (ВИДЕО)

Освен това миналата седмица украинските въоръжени сили са получили от Германия още 10 основни бойни танка Leopard 1A5 и 20 бойни машини на пехотата Marder. Това означава, че броят на доставените от Берлин "Мардер"-и е нараснал на 120, а този на възстановените танкове Leopard - на 50.

В допълнение към боеприпасите за Leopard 1 и Marder Украйна е получила и два допълнителни танка за полагане на мостове Biber, още два инженерни танка Dachs, два възстановителни танка и четири допълнителни противоминни танка Wisent 1.

Снимка: Getty Images

Като цяло Германия работи по доставката на до 105 обновени Leopard 1A5. От своя страна, Украйна се надява да създаде щурмова бригада за настъпателни операции от Leopard и Marder, пише Merkur.de.

Още: Числата говорят как е в Украйна. Защо Русия е в ООН, щом нарушава хартата ѝ? (ВИДЕО)

IRIS-T и HIMARS

Берлин също така е доставил допълнителна система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM и още една ПВО система IRIS-T SLS за защита на критичната инфраструктура и градовете на Украйна от коварните руски въздушни атаки.

Списъкът на доставените оръжия включва и някои сензационни "попълнения" - а именно три ракетни системи за залпов огън HIMARS, твърди изданието.

Бундесверът не разполага с HIMARS на въоръжение, но преди това е прехвърлил на Украйна 4 много сходни в техническо естество ракетни системи за залпов огън.

Още: Германия остана само с 200 хиляди евро за оръжия за Украйна през 2024 г.

В началото на май, след разговори с американския си колега Лойд Остин, германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната ще плати за доставката на три ракетни артилерийски системи HIMARS от САЩ за Украйна. Споразумението вече е изпълнено.

Още: Германия е готова с "Оперативен план" в случай на война с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес