Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия позволи на Анис Амри да избие десетки заради "дефектите" на демокрацията

06 януари 2017, 12:15 часа • 5468 прочитания

Голямата трагедия, която сполетя Берлин в дните преди Коледа е могла да бъде много лесно предотвратена. Германските власти са могли да заловят атентатора Анис Амри, но тромавата система е причината той да бъде на свобода, предаде The Local.

Когато Амри атакува коледния базар в Берлин, германските власти са били добре запознати с него и връзката му с терористичната организация ИДИЛ ("Ислямска държава"). Антитерористите в провинция Северна Вестфалия са знаели, че Амри е бил обучаван от Ислямска държава, поради което тунизиецът е бил изкъсо следен от немската полиция. Защо обаче полицаите не са реагирали навреме и защо не заловиха Амри преди вече да е късно?

Отговорът се крие в правната система на Германия. Всеки е невинен до доказване на противното, а за да бъде обвинен даден човек, че е член на терористична групировка, трябва да има неопровержими доказателства за това.

Анис Амри е арестуван през ноември миналата година за принадлежност към терористичната организация. Той е обвинен, че е снабдявал други членове на ИДИЛ с пушки и ръчни гранати, но явно и това не е било достатъчно за съда в Германия. Властите са следили от какво се е интересувал Амри в интернет - как да се направят бомби, как да се сдобие с автоматично оръжие, а според агент под прикритие, тунизиецът се е похвалил, че ще направи "кървава баня" в сърцето на Германия.

Но виновни в случая не са толкова полицаите или антитерористите, а съдебната власт в Германия. Освен всичко казано дотук, Анис Амри е бил намесен в търговия с наркотици. Немската полиция е подслушвала телефона му в продължение на 6 месеца, но съдиите са счели, че няма доказателства за неговото задържане и са отказали на службите да продължат следенето на Амри.

Германската прокуратура все пак е искала да екстрадира Амри обратно в родината му, но отново се удря на камък. В началото на лятото на 2016 година молбата му за убежище в Германия е отхвърлена, но той не предоставя свой идентификационен документ, а според закона в Германия това означава, че не могат да бъдат предприети депортационни мерки срещу него. Причината - няма как да се докаже, че той е гражданин на Тунис.

Германия е направила няколко опита да изясни с Тунис дали Амри действително е техен гражданин. Отговор не последва повече от няколко месеца, преди на 21 декември Тунис да заяви, че Анис е тунизиец. Това е два дни след убийството на 12 души в сърцето на Берлин и Германия.

Иронията в случая е още по-голяма, тъй като на 13 октомври миналата година беше окончателно одобрено създаването на единен европейски пътен документ, с който могат да бъдат екстрадирани хора, на които е отказано убежище в ЕС, независимо дали тези хора имат лични документи.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес