Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия отказа на Киев танкове "Леопард", но от Лондон идват добри новини

09 януари 2023, 18:00 часа •
Реклама

Германия не планира да доставя на Украйна танкове Leopard 2, заяви говорителят на правителството в Берлин на 9 януари, цитиран от "Ройтерс". Изявлението идва ден след като германският министър на икономиката Роберт Хабек каза пред ARD, че възможността за доставка на танковете "не може да бъде изключена".

Украйна многократно е искала да ѝ бъдат предоставени произведените в Германия "Леопард", които се ползват от няколко европейски държави, включително Полша, Финландия, Нидерландия и Испания. Те имат ефективен обсег на действие от над 2000 метра и могат да се движат с максимална скорост от 72 километра в час.

Якуб Кумоч, ръководител на Бюрото за международна политика при полския президент, заяви пред Zet на 9 януари, че Полша може да достави на Украйна малко количество танкове Leopard 2, но въпросът все още се разглежда. "Става дума за символична подкрепа, няколко, десетина бройки", каза Кумоч. Общо Полша разполага с над 240 танка Leopard 2. Само че Варшава "няма да направи нищо сама", тъй като доставката на танкове за Украйна изисква работа в "широка международна коалиция".

Председателят на финландския комитет по отбрана Анти Хакянен заяви, че Финландия също е готова да предостави на Украйна танкове "Леопард", "ако Европа даде зелена светлина".

От Великобритания обаче идват добри новини за Киев. Обединеното кралство обмисля за първи път да снабди Украйна с британски танкове, за да се бори с нахлуващите в страната руски войски, съобщава Sky News.

Според източник на изданието - "от няколко седмици" се водят разговори за доставка на определен брой основни бойни танкове Challenger 2 на британската армия на украинските въоръжени сили. Подобна стъпка би означавала значително засилване на западната подкрепа за Украйна и би могла да подтикне други съюзници от НАТО, по-специално Германия, да последват примера.

Правителството на Риши Сунак все още не е взело окончателно решение, но ако Обединеното кралство наистина подпише такава доставка, то ще стане първата държава, която ще отговори на молбите на украинските лидери да оборудват армията с мощни западни танкове.

Един от източниците предполага, че Великобритания може да предложи около 10 танка Challenger 2, достатъчни за оборудването на една ескадрила. Добавя се, че това само по себе си няма да е "промяна в играта", но все пак ще е от огромно значение, тъй като този ход ще преодолее бариерата, която досега пречеше на съюзниците да предлагат западни танкове на Украйна от страх действията да не бъдат възприети като прекалено ескалиращи от страна на Русия.

ОЩЕ: Конституционният съд образува дело за решенията на НС за военната помощ за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес