Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия няма да изпраща изтребители в Украйна

09 март 2022, 23:00 часа • 1898 прочитания

В сряда Германия обеща да продължи да подкрепя Украйна срещу войната, която Русия води в страната, но изключи възможността да изпрати изтребители. Канцлерът Олаф Шолц разясни позицията на своето правителство по време на съвместна пресконференция с канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Берлин, предаде БГНЕС.

"Трябва много внимателно да помислим какво конкретно можем да направим и със сигурност бойните самолети не са част от това", каза той, след като Полша предложи да предаде всичките си изтребители МиГ-29 на американска база в Германия, за да бъдат използвани от Украйна.

Шолц припомни, че Германия вече е предоставила отбранително военно оборудване и оръжия на Украйна и внимателно ще обмисли следващите си стъпки, като се консултира със съюзниците. Той призова руския президент Владимир Путин да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня и да изтегли руските войски от Украйна. 

"Това, от което се нуждаем сега, е дипломатическо решение", подчерта канцлерът. "Надяваме се, че в преговорите между Русия и Украйна може да бъде намерено решение и че можем да намерим пътя, който да ни изведе от тази криза", добави той.

По данни на ООН, откакто Русия започна война срещу съседката си, в Украйна са загинали най-малко 474 цивилни граждани, а други 864 са ранени, като се опасяваме, че реалният брой на жертвите е по-голям. По данни на агенцията на ООН за бежанците над 2,1 млн. души са избягали от Украйна в съседни страни.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес