Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция продава на Сърбия изтребителите Rafale с намалени възможности - без ракети

13 септември 2024, 15:17 часа • 3227 прочитания

Изтребителите от четвъртото поколение Rafale, които са поръчани за сръбските ВВС, ще имат намалени възможности "въздух-въздух", тъй като няма да им бъдат предоставени ракети "Метеор", които са основното им въоръжение. Това гарантира, че те биха представлявали ограничено предизвикателство за военновъздушните сили на НАТО, ако Белград приведе политиката си в съответствие с предпочитанията на Западния блок. Това съобщи военният сайт bulgarianmilitary.com, позовавайки се на свои източници.

Сръбският президент Александър Вучич обяви за първи път сделката за придобиване на изтребителите на 9 април след разговори с френския си колега Еманюел Макрон.

Макар Rafale да се счита за модерен изтребител, той има сравнително ограничени характеристики във въздуха в сравнение с други западни изтребители. Двигателите на самолета са едни от най-слабите от всички произвеждани изтребители, а малкият му радар няма мощта на конкуренти като AN/APG-82 на F-15 и AN/APG-81 на F-35.

Още: Вучич обяви връщането на задължителната казарма в Сърбия

Обсегът му и капацитетът му за носене на ракети също са значително по-малки в сравнение с високоефективни изтребители като руския Су-30, китайския J-16 и американския F-15.

Ракетите "Метеор"

Ракетата "Метеор" е проектирана да превъзхожда американската AIM-120 и според сведенията се е възползвала от трансфер на ключови американски технологии.

Въведена през 2016 г., "Метеор" може да се похвали с по-добър обсег и кинематични характеристики в сравнение с AIM-120.

Още: Хърватия: Сърбия се въоръжава за едноседмична фиктивна война

Една от отличителните й черти е нейната двигателна система, която наподобява повече тази на крилата ракета поради използването на канална ракета с променлив поток (рамджет) вместо традиционен ракетен двигател. Тази способност позволява на ракетите да регулират работата на двигателя по време на полет, вместо да изразходват енергията си с един немодулиран взрив.

В резултат на това те могат да запазят повече енергия за крайната фаза на атаката. Това им позволява да извършват екстремни маневри и да се издигат бързо, което ги прави много по-трудни за избягване.

Ракетата "Метеор" е една от малкото характеристики, които поддържат ефективността на Rafale на нивото на водещите американски и китайски аналози. Смята се, че тези ракети са сравними с американската ракета AIM-260, китайската PL-15 и руската Р-77М.

Без тях сръбските изтребители Rafale няма да имат никаква способност за въздушно нападение с голям обсег, като ще разчитат единствено на ракетите със среден обсег MICA като основно въоръжение.

Още: Вучич очаква да сключи с Макрон до дни сделка за френските изтребители Rafale

Ограничението ще направи сръбските Rafale най-слабо способните в Източна Европа

Това означава, че сръбските изтребители Rafale ще бъдат едни от най-слабо способните във въздушния бой в Източна Европа.

За разлика от тях, страните в региона преминават към по-съвременни варианти, като например F-35, докато Хърватия придобива Rafale, оборудвани с "Метеор", а Словакия купува F-16 Block 70s, въоръжени с модерни варианти AIM-120.

Заслужава да се отбележи, че новите изтребители Rafale на сръбските ВВС всъщност ще имат по-малък обсег на действие "въздух-въздух" в сравнение с МиГ-29, които понастоящем са в техния флот.

Още: Сърбия се отказва от руски изтребители, ще купува френски

Докато МиГ-29 използват ракети R-77-1 с обсег 110 км, ракетите MICA на Rafale са ограничени до 80 км. МиГ-29 превъзхожда Rafale и по отношение на скоростта и летателните възможности, въпреки че съществуващите варианти на Сърбия изостават по отношение на модерната авионика.

Някога считана за основен претендент за най-новите модели МиГ-29 като МиГ-29М или усъвършенствания МиГ-35, Сърбия промени фокуса си поради засилените икономически санкции от страна на западните държави в края на 2010 г. Ако се бяха сдобили с тези модерни варианти на МиГ, сръбските пилоти щяха да се възползват от усъвършенствани радари AESA, което щеше да им позволи да разполагат с ракети R-77M, сравними с "Метеор", и потенциално далекобойни ракети R-37M.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес