Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани на 23 октомври

22 октомври 2024, 23:03 часа • 437 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва четиридневна визита в Западните Балкани на 23 октомври, предаде БГНЕС. В програмата на Фон дер Лайен са включени Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Черна гора. Акцентът в срещите ще бъдат напредъка на региона по пътя към ЕС, както и плана за растеж от 6 милиарда евро.

Още: Брюксел готви ново законодателство срещу нелегалната миграция, но противоречията остават

След като посети Тирана, Фон дер Лайен ще отпътува за Скопие в четвъртък, където ще се срещне с премиера Християн Мицкоски и президента Гордана Силяновска-Давкова. Фон дер Лайен и Мицкоски ще дадат пресконференция, потвърди Делегацията на ЕС в Скопие. След визитата в македонската столица Фон дер Лайен ще замине за Босна и Херцеговина.

Още: Световната банка: Западните Балкани могат да разчитат на умерен растеж на БВП през 2025 г.

Тазгодишното посещение в Западните Балкани идва във време, когато разширяването е на първо място в дневния ред на ЕС, както потвърди самата Фон дер Лайен на срещата на върха на Берлинския процес и Стратегическия форум в Блед.

Още: ЕК предлага ново законодателство, насърчаващо връщането на нелегални мигранти

БГНЕС припомня, че Албания започна официалните преговори за членство в блока, след като беше отделена от Северна Македотия. Двете държави трябваше да започнат заедно преговори, но това не се осъществи поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по Преговорната рамка.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес