Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия

04 октомври 2024, 09:48 часа • 700 прочитания

"Ако войната приключи по време на моя мандат, ще направя всичко възможно, за да възстановя икономическите и стандартните отношения с Русия." Това заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо по време на участие в телевизионния канал RTVS.

"ЕС се нуждае от Русия, а Русия се нуждае от ЕС. Приятелските отношения с Украйна също ще бъдат много важни за нас", добави той.

Подобно на унгарския си колега Виктор Орбан, Фицо последователно критикува западната военна помощ за Украйна и санкциите срещу Русия. Въпреки това той често избягва да върви срещу консенсуса на ЕС в практически стъпки - нещо, с което Будапеща е печално известна.

Още: Нов инцидент с Фицо: Словашкият премиер е получил по пощата плик с куршум

Макар да обеща, че Словакия няма да предостави "нито един патрон" на Украйна, Фицо разреши продължаването на търговските военни продажби на Киев.

Фицо изрази надежда освен това, че Украйна ще остане транзитна страна за руския износ, който тече към Европа. Въпреки че Украйна е ключов възел за руския газ, идващ в ЕС, договорът ѝ с руския "Газпром" изтича в края на 2024 г. и няма планове за удължаването му.

Словакия също така продължава да купува руски петрол, течащ по тръбопровода "Дружба", който също води към Украйна. Братислава е една от малкото столици, получили разрешение да продължат да купуват руски петрол по тръбопровода в рамките на усилията на целия ЕС да се откаже от руския внос, припомня БГНЕС.

Киев с реакция на изявлението на Фицо за "нацистите" в Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес