Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

20 юни 2024, 12:30 часа

Командирът на нидерландските военновъздушни сили генерал Арну Столман очаква изтребители F-16 да се издигнат в небето над Украйна това лято. В Киев смятат, че самолетите ще защитават Харков от руските управляеми авиационни бомби.

Реклама

Още: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да предоставят на Украйна около 80 изтребителя F-16 американско производство. Програмата обаче се забави заради доставките и обучението.

Според генерал Столман процесът на обучение на пилотите и наземния персонал за управление на самолета не е бил никак лесен. "Не само пилотите се нуждаят от обучение, техниците и хората по поддръжката също се нуждаят от задълбочени инструкции. Осигуряваме цялостно обучение по поддръжка, за да могат те ефективно да поддържат самолетите. Така че всичко трябва да се съчетае", каза той, цитиран от британския вестник The Guardian.

Още: Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Киев критикува темпото, Нидерландия отвърна

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен също заяви, че първите доставки на самолети за Украйна трябва да се осъществят това лято, и отвърна на критиките за забавяне на фона на съобщенията, че Киев е разочарован от темпото на обучение на пилотите.

Снимка: Getty Images

"Напълно разбирам позицията на Украйна, която иска да направи това възможно най-бързо. Ние изпълняваме проекта възможно най-бързо, наистина разширяваме възможностите си. F-16 е наистина много по-сложен от системите, които украинските ВВС използваха досега. Става въпрос само за прескачане на няколко стъпки, трябва да се премине през всяка стъпка от процеса, но също така искаме да ги доставим възможно най-бързо", каза тя.

Още: F-16 за Украйна: САЩ с уточнения за изтребителите и пилотите им

Русия ще бъде принудена да промени стратегията си

Украйна е чакала месеци, за да използва изтребителите, и се надява, че въвеждането им ще промени динамиката на войната, принуждавайки Русия да възприеме по-консервативна тактика при атаките си в районите, разположени по-близо до границата.

"Руснаците ще бъдат принудени да променят тактиката си. Ние ще можем да поразяваме по-ефективно техните самолети и ракети и ще им бъде много трудно да продължат да използват управляеми бомби, които трябва да изстрелват на разстояние от 50 до 70 км", казва авиационният експерт и бивш украински военен пилот Анатолий Храпчински.

Многобройни украински източници твърдят, че F-16 ще защитават особено много Харков и областта от тези бомби.

Още: 26 украински пилоти за две години: Ще реши ли Франция проблема с обучението на F-16?

Авиационният анализатор в мозъчния тръст RUSI Джъстин Бронк смята, че F-16 ще бъдат разположени в Украйна, когато са тактически и оперативно готови пилотите и наземният екипаж, а не на базата на "нещата са зле, трябва ни политическа победа".

F-16 представлява значително подобрение в сравнение с настоящия въздушен флот на Украйна, който включва МиГ-29, Су-24 и Су-25, които са силно претоварени и повредени.

В сравнение с МиГ-29, Су-27 и Су-25, F-16 може да носи по-голям полезен товар. Освен това F-16 е оборудван с по-мощна радарна система, която може да помогне за смекчаване на радарните недостатъци, с които Киев се сблъска по време на войната, пише изданието. F-16 обикновено са по-удобни за пилотиране, с интуитивно управление и дисплеи, които позволяват на пилотите да държат главата си изправена.

Още: Украйна и Запада се карат за F-16 и пилотите им: Кокошката или яйцето да е първо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес