Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутат: При дясна коалиция в Нидерландия, ветото за България остава

22 ноември 2023, 10:59 часа • 1447 прочитания

Много е трудно да се прогнозират резултатите от парламентарните избори в Нидерландия по отношение на свалянето на ветото ѝ за присъединяването на България към Шенген.

Това коментира в интервю за БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Паул Танг преди днешните извънредни парламентарни избори в страната.

Партията на Рюте води засега

Още: Кой ще е новият Рюте? Три партии се борят на вота в Нидерланидия

Танг е член на Партията на труда, която е част от лявоцентристката коалиция със Зелените. Неин лидер е бившият заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по климата Франс Тимерманс. Засега тя се позиционира на второ място след Народната партия за свобода и демокрация, чиито досегашен лидер бе премиерът Марк Рюте. Новата ѝ лидерка - Дилан Йешингьоз-Зегериус е от турско-кюрдски произход. Трета е Партията за свободата на Герт Вилдерс, известен с ислямофобските си и антиимигрантски схващания, който навремето искаше да вади България и Румъния от ЕС. "Нов социален договор" на Питер Омтзихт, която допреди няколко дни беше фаворитът на изборите, падна от първо на 4-то място. Тя се обявява против разширяването на ЕС.

Според неофициална информация, перспективите за България в тази конфигурация не са много добри, най-вече защото се смесват понятия като имиграция, разширяване на ЕС и присъединяване към Шенген, а мнозина от гласоподавателите не са наясно с разликата между тях.

Три партии могат да спечелят

"Три партии могат да спечелят изборите. Едната от тях е на Геерд Вилдерс, която е антимюсюлманска и антиимигрантска. Ако тя спечели, не смятам, че перспективите за България са много добри. Ако пък моята "Партия на труда", която е в коалиция със Зелените спечели, то тогава перспективите са далеч по-добри. Всичко зависи от много неща, а трите партии са с много близки прогнозни резултати. Така че е много рано да се каже каквото и да било", посочи Паул Танг в предаването.

Още: Бежанка от Турция може да стане първата жена премиер на Нидерландия

Блокада след блокада за Шенген

Решението за Шенген ще зависи много от бъдещото коалиционно споразумение на партите от управляващото мнозинство, подчерта Танг.

"Дори и да има коалиционно споразумение, не мисля, че Шенген ще е част от него. Но много ще зависи от международната европейска ориентация на коалицията. Ако е повече лява, тя ще е повече международно ориентирана и ще има шанс за вас да влезете в Шенген. Ако е повече дясна, за съжаление ще сме свидетели на блокада след блокада."

Още: Нидерландия поиска допълнителна мисия в България заради Шенген

"Коалицията с участието на моята партия ще се радва да види България в Шенген при положение, че са изпълнени всички условия и аз вярвам, че е така. Това не е проблем за нас, а по-скоро за партиите от дясно на политическия спектър, където се вижда съпротива. Това е по-скоро свързано с всички пристигащи мигранти и всички стъпки, които те биха могли да предприемат, за да покажат, че са срещу имиграцията. Това не е честно нито от моя, нито от ваша гледна точка, но нещата стоят по този начин. Но, пак казвам, не е възможно да се каже кой точно ще спечели изборите и затова е много трудно да се прогнозира каква коалиция ще се формира, защото всичко зависи от това коя партия ще събере най-много гласове. За да съм честен, трябва да кажа, колкото и да ми е неприятно, че Нидерландия е дясноцентристки ориентирана по отношение на резултатите от изборите. И наистина не знаем каква би могла да бъде коалицията след тях", поясни евродепутатът.

Още: Мария Габриел в Австрия: Шенген ще функционира по-добре с България вътре (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес